štvrtok 28. októbra 2010

Jablková torta /koláč/

Najdôležitejšie čo musím o tejto torte napísať je, že je to snáď najobľúbenejšia torta toho MÔJHO, podľa ktorého je najlepšia 2. až 3. deň. Pravdaže, ak sa dovtedy nezje. Preto ju robím aj pomerne často, ale predovšetkým na jeseň a v zime. Aj jablká sú práve aktuálne a orechy sa tiež nájdu.
Tortu som robila minulý víkend a urobila som hneď dve dávky. Otec ma poprosil, či by som pre babku, ktorá mala narodeniny, niečo neupiekla. Rozhodla som sa, že im pripravím práve túto sladkosť.
V recepte uvádzam ingrediencie na jednu tortu.


3 vajíčka
120 g kryštálového cukru
vanilkový cukor
200 g masla
125 ml mlieka
200 g polohrubej múky
1/2 balenia prášku do pečiva
nastrúhaná kôra z citróna
3-4 jablká
50 g sušených hrozienok
2 hrste čistených orechov

Začala som s tým, že som si v hlbšej miske roztopila maslo. U mňa to bolo v mikrovlnke, za 1,5 min. Očistila som si jablká a nakrájala som ich na väčšie kúsky. Hrozienka som si namočila do vody. Orechy som si nakrájala nadrobno veľkým nožíkom. Nepoužívam mixér, to by boli príliš drobné.
Potom som si vo väčšej mise vymiešala na najvyššom stupni ručného mixéra jedno vajíčko s vanilkovým cukrom, pridala som aj kryštálový cukor a postupne aj zvyšné dve vajíčka. Mixér som si prepla na rýchlosť 2 a pomaly som prilievala maslo, pridala som po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a citrónovú kôru. Nakoniec som primiešala kúsky jabĺk, hrozienka (vodu som zliala) a nakrájané orechy.
Tortovú formu s priemerom 24 cm som si vymastila maslom a vysypala múkou. Do takto pripravenej formy som vliala cesto a vložila som ho do predhriatej rúry na 180°C, na 35-40 min. Je potrebné tortu sledovať, keďže každá rúra pečie inak. To či je cesto upečené som si skontrolovala tak, že som ho na viacerých miestach popichala špáradkom. Keď zostane špáradko čisté, tj. nič sa naň neprilepí, je torta hotová.


10 porcií

Recept som si prispôsobila od MirkyM.

6 komentárov:

  1. Tak také koláče mám najradšej! V nedeľu o 7,00 vbehnem do kuchyne a o 8,00 ho máme ku káve s novinami! Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak taký by som aj ja brala, ale v nedeľu ráno o 7:00 sa mi ešte vypekať nechce :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tento kolac je vyborny :) robim ho uz 3 krat, a da sa urobit aj v dietnej verzii

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nedam hrozienka ani orechy, iba jablka a muka je spaldova a cukru dam 50 g hnedeho, masla 100 g

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...