sobota 9. októbra 2010

Lazagne

Trochu dlhý zoznam surovín a možno aj viac špinavého riadu a nikdy z nich neviem spraviť príliš veľa, ale oplatí sa ich robiť. Ten MÔJ má lazagne strašne rád. Stane sa, že si ich pripravím vopred, tzn. že si to pripravím, až po zapekanie, ale buď ich dám do chladničky, ak ich budem robiť na ďalší deň alebo rovno celé v jenskej mise do mrazničky, pokiaľ sa ich rozhodneme zapiecť a zjesť v priebehu týždňa. Nič sa im nestane.
Ešte by som chcela napísať, že moje prvé lazagne (spred 10-tich rokov) dopadli katastrofálne. Riadila som sa pokynmi uvedenými na obale cestovín a uvarila som si ich. Oni sa mi pekne krásne zlepili, bola to hlúposť. Aj keď sa stretnem s lazagňami, na ktorých sa píše, že ich treba uvariť, nerobím to. Pečenie a to, že sú pokryté šťavnatým mäsom a bešamelom je postačujúce na to, aby zmäkli a uvarili sa. Takže ak to niekomu pomôže – NEVARIŤ LAZAGNOVÉ CESTOVINY!

Update - článok o vylepšených lazagnách.


Mäso:
1 kg mletého bravčového mäsa
2 lyžičky soli
1 lyžička vegety
1 lyžička cesnakového korenia
2 hrste oregana
2 lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky červenej papriky
1 väčšia cibuľa
2 lyžičky oleja

200 g paradajkového pretlaku
2 lyžice kryštálového cukru
100 ml vody
100 g (4 lyžice) kečupu

Bešamel:
50 g masla
50 g múky
500 ml mlieka (+ 200 ml mlieka)
1/2 lyžičky soli
4 bobkové listy

1 balenie lazagne cestovín
100 g syru Eidam

Mleté mäso som si zmiešala so všetkými koreninami. Cibuľu som si nakrájala nadrobno a na 2 lyžičkách oleja som ich opražila. Nie je potrebné dávať viac oleja, lebo keď som pridala mäso, vysmažilo sa z neho dostatok tuku. Asi po 15 min. som pridala paradajkový pretlak, kryštálový cukor, kečup a vodu, aby bolo mäsko dostatočne šťavnaté. Mäso na lazagne bolo hotové asi za 30 min.
Medzitým, kým sa robilo mäso, som si v stredne veľkom hrnci pripravila bešamel. Maslo som si roztopila, pridala som múku a po častiach som prilievala mlieko. Najprv som chcela dať len 500 ml, ale chcela som, aby bol bešamel redší, preto som priliala ešte 200 ml mlieka. Pridala som soľ a bobkové listy. Počas celého varenia je potrebné stále bešamel miešať, najlepšie takouto metličkou, aby sa nevytvorili hrudky a aby sa nepripálil. Bešamel zhustne pomerne rýchlo, stačí ho povariť 5 min. a je hotový.
Do zapekacej misy s rozmermi 25 x 35 cm, som si na dno dala trošku bešamelu a na to som rozložila prvú vrstvu cestovín, pridala som 1/3 mäsa a bešamelu, na to som položila ďalšiu vrstvu cestovín atď. Spolu 3 vrstvy a celé sa to ukončí cestovinami a bešamelom (na fotke sú 4 vrstvy, ale stačia len 3). Na to ide ešte nastrúhaný syr. Syr sa môže dať na každú vrstvu, ale ja dávam iba na vrch.
Nakoniec sa zapečie v predhriatej rúre na 180°C do zlatova, čo je cca 30 min. Vlastne už všetko je uvarené (okrem cestovín), takže to netrvá dlho.

6-7 porcií

3 komentáre:

  1. Ahoj Kingus! Tu Jana Vargova-spoluziacka z OA,tak vytlacila som si tvoje lazane-dufam,ze sa to podari tak pekne budu-ako ty mas na fotke! :-)
    Pekny blogg a hlavne fotky! super!!!
    pa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, verím, že ti budú chutiť. Nám chutia veľmi. Ja som si naposledy aj lazaňové cesto vlastnoručne vyrobila a pomocou strojčeka na cesto si pripravila dlhé pásy lazaní. Je to však dosť prácne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kinga, dakujem za radu s cestovinami ... robila som tento recept dnes na veceru a moc mi chutil ... este musim pockat, kym pride manzel domov z prace, aby ho tiez pochvalil ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...