streda 30. novembra 2011

Čokoládová torta k 85. narodeninám

Robila som tortu ako darček, pre veľmi vzácneho človeka, pre dedka toho MÔJHO. Oslávil okrúhle 85. narodeniny. Obecný úrad usporadúva pre svojich jubilantov poďakovanie a gratuláciu. Nagyika (čítaj nadika) najprv zahlásila, že sa nikam nepôjde, ale dedko nakoniec predsa len presadil svoju vôľu a išlo sa. Bolo to skutočne krásne a dojímavé. Vôbec som nečakala, že to bude také a že aj tú vreckovku budem musieť chvatom hľadať. Boli to však slzy šťastia a lásky k človeku, ktorý toho čo-to prežil a počas celého života zostal dobrým a skromným človekom. 
Nechcela som riskovať a preto som pre oslávenca pripravila kombináciu dvoch už odskúšaných receptov. Krém bol síce maslový, ale tento mi skutočne chutí. Bol to krém z dobošovej torty a cesto som pripravila podľa šťavnatého koláčika.
Určite odporúčam najmä čokoholikom, ale nesklame ani ostatných sladkoodencov.



Krém:
6 vajec
180 g kryštálového cukru
2 lyžičky vanilkovej arómy
150 g čokolády na varenie
3 lyžice kakaa
50 ml rumu
250 g mäkkej Hery (masla)

Cesto:
5 vajec
1/2 hrnčeka (150 ml) kryštálového cukru
1 hrnček (300 ml) polohrubej múky
1 hrnček (300 ml) oleja
1 hrnček (300 ml) Granka
1 prášok do pečiva
cca 70 ml teplej vody

Na poliatie cesta:
1/2 hrnčeka (150 ml) uvarenej instantnej kávy


tortová forma s priemerom 24 cm
maslo a múka na vysypanie tortovej formy


Začala som prípravou krému, ktorý musel vychladnúť. K celým vajíčkam som pridala cukor a vanilkovú arómu. Nad parou som za stáleho miešania zahustila vajíčka s cukrom, potom som pridala čokoládu, ktorú som tiež nechala roztopiť nad parou. Keď už bola čokoláda pekne zmiešaná s vajíčkami, misku s krémom som odstránila z pary a primiešala som kakao a rum.
Krém som nechala mierne vychladnúť a potom som k nemu pridala zmäknuté maslo. Pomocou ručného mixéra som si krém vyšľahala do peny a vložila som ho do chladničky.


Na cesto som potrebovala dve väčšie misky. V jednej som si do tuhej peny vyšľahala bielka so štipkou soli a v druhej som si vyšľahala žĺtka s kryštálovým cukrom. Na striedačku som k žĺtkom pridávala múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej. Pridala som Granko a asi 1/3 bielkov. Všetko som spolu vymiešala, ale cesto sa mi zdalo dosť tuhé, preto som k nemu pridala asi 70 ml teplej vody. Nakoniec som opatrne, veľkými opatrnými pohybmi, primiešala aj zvyšok vyšľahaných bielkov.
Tortovú formu som si vymastila a posypala múkou, až potom som do nej vyliala cesto. V rúre predhriatej na 180°C (horné-dolné pečenie) som si cesto upiekla za cca 40 min. Kontrola špáradkom je potrebná. Keď sa naň cesto neprilepí, je hotové. Cesto mi zvrchu začalo prudko hnednúť asi po 20 min., preto som ho prikryla alobalom, keďže stred ešte nebol hotový.
Po vybratí som cesto nechala vychladnúť. Potom som si ho prerezala na 3 rovnaké plátky. Použila som šikovnú pomôcku - pílku (zakúpenú v Ikei), ktorú som už dlhší čas chcela a fakt sa vyplatí ju mať doma. Vrchný korpus bol trošku nerovný, preto som ho otočila tak, aby rovná, rezaná časť korpusu tvorila poslednú vrstvu. Korpusy som si rozložila vedľa seba. Úplne spodný korpus som si dala na tenkú ohybnú dosku (napr. takúto, osvedčilo sa mi to pri prenášaní už hotovej torty na podnos, keďže sa plastová doska dala ohýbať a tortu som si vedela nadvihnúť.)

Pripravila som si kávu. Do hrnčeka som si dala asi 1,5 lyžice instantnej kávy a zaliala som ju horúcou vodou (cca 150 ml). Kávu som nesladila. Lyžičkou som nanášala kávu na každý korpus zvlášť tak, aby boli šťavnaté, ale nie aby sa úplne rozmočili.
Čokoládový krém som si vybrala z chladničky a ešte raz sa musí vyšľahať. Ja som na toto zabudla, preto tie maslové bodky.
Spodný korpus (ten na ohybnej doske) som si potrela krémom, potom som pridala druhú časť korpusu. Tiež som ho potrela krémom a pridala som poslednú (otočenú) časť korpusu. Aj tu som si vrch, aj kraje potrela čokoládovým krémom. Zvyšok krému som si dala do cukrárskeho vrecka (tiež bolo v sade pri pílke z Ikei) a pomocou ozdobnej špičky som vytvarovala ruže. Presný postup nájdete u I am Baker.
Priznám sa, že som si nebola istá, či to pôjde, preto som si na prvú vrstvu korpusu (predtým ako som si naniesla krém) vyskúšala urobiť tieto ruže a skutočne to išlo, nebolo to ťažké.
Ja som začala robiť ruže z vrchu a potom po krajoch. Ak by bola ruža príliš veľká, nič sa nedeje, pomocou špachtličky sa môže krém odstrániť a skúsiť opäť. Ja som takto odstránila dve nepodarené ruže.

Tortu som nechala až do odovdzania v chladničke, ale ani prenos ju nezničil.

12-14 kusov 

20 komentárov:

  1. Kinga tak táto torta vypadá úúúúžasne...už som robila podľa teba zo dve tortičky a všetko O.K....pre mňa si tortova kráľovná:) rozhodne sa nechám aj touto inšpirovať a to čoskoro:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherne sa ti podarila! Tiež ju mám v svojom archíve,ale nemala som odvahu ju vyskúšať.Si zlatá vnučka a dedkovi prajem veľa zdravia!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kinga, teeeeda, aka sikulka!! Kraaasna torticka a urcite aj chutna, to su kombinacie, ktore mozem:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jaaaaj dievčatá, ste zlaté, aj mne sa páčila a chutila, aj keď bola čokoládová, čo ja zas až tak nemusím.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. nádherná torta, tie ružičky s krému sú prekrásne !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jeeeeeeej ty si zvladla tie ruze!!! sikulka!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. torta vyzera fantasticky a urcite aj chutila :))).. mnam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. opakujem sa, ale tie ruže sú geniálne :-) baby všetky vás obdivujem, ktoré viete takto krásne zdobiť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kinga, ta torta vyzera nadherne, ze chutila nemam pochyb, dedko musel mat radost :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To je nadhera. Skvela praca! Zaujimali by ma podrobnejsie tie ruze. Su prekrasne. Akou spickou si ich robila?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. krasna torticka,Kinga..tiez sa uz na ruzicky dlhsie chystam,ale zatial nebola prilezitost..len ci sa mi vydaria tak pekne ako tebe,to neviem:))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. To je fakt nádherný dort! Ty krémové růže mi učarovaly!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nádherně se povedl, na ty růže už jsem se taky dívala, a nějak jsem pozapomněla, že jsem je chtěla vyzkoušet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tak už je v troubě, korpus:o) voní náram-náramně, tak věřím, že bude i stejně koštovat:o) Jen u nás nebudou růže, ale sova, říkala nastávající oslavenkyně /a ty si s tím, mamko, poraď, jak chceš:o)/... Díky Ti a dodatečně vše dobré v 2012, Kingo. J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevidím u teba žiadnu fotku s tematikou oslava resp. sova, tak dúfam, že sa korpus vydaril.

      Odstrániť
    2. Makám na tom:o)) A moc díky, je to lahoda!

      Odstrániť
  15. Ahojky, jdu pect pouze korpus. Konecna podoba by mela byt beruska. Tak snad ... a dekuji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Michaela, dúfam, že sa beruška/lienka podarí a prosím, daj sem potom link, ak to zavesíš k sebe na blog :).

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...