Sladkastý prívarok z kuchárskej knihy Vojta Artza som ochutnala už na krste knihy. Vtedy som si povedala, že to určite musím vyskúšať aj doma. Recept som si upravila, keďže mám rada cibuľu, pridala som jej dvojnásobné množstvo. Takto jej však bolo dosť veľa, takže asi postačí polovičné množstvo. Doma to budem jesť asi sama, lebo ten MÔJ cibuľu nedá do úst.
1 kg cibule
120 g údenej slaniny
100 ml červeného vinného octu
20 g masla
250 ml 30% šľahačky na šľahanie
3 lyžice hnedého cukru
4 bobkové listy
2+1 lyžička mletej rasce
soľ
120 g údenej slaniny
100 ml červeného vinného octu
20 g masla
250 ml 30% šľahačky na šľahanie
3 lyžice hnedého cukru
4 bobkové listy
2+1 lyžička mletej rasce
soľ
Zemiaky som si umyla (nešúpala), prekrojila som ich napoly a preložila som ich do menšieho pekáča, ktorý som prikryla alobalom. V rúre rozohriatej na 200°C som ich upiekla za 40 min. Upečené zemiaky som nechala trošku vychladnúť, potom som pomocou lyžičky vydlabala stred. Pomocou ponorného mixéra som si zemiaky s mliekom rozmixovala do hladka.
Medzitým, kým sa zemiaky piekli, som si pripravila cibuľu. Najprv som si nakrájala slaninu na menšie kocky. Ak by sa vynechala slanina, prívarok by bol vhodný aj pre vegetariánov, len tá údená chuť tam bude chýbať. Slaninu som si orestovala na miernom ohni. Odporúčam zapnúť odsávanie. Medzitým som si cibuľu nakrájala na mesiačiky a keď bola slanina hotová, pridala som maslo a aj cibuľu. Počkala som kým sa cibuľa mierne osmažila, až potom som pridala trstinový cukor, bobkové listy, 2 lyžičky mletej rasce, soľ a červený vinný ocot.
Medzitým, kým sa zemiaky piekli, som si pripravila cibuľu. Najprv som si nakrájala slaninu na menšie kocky. Ak by sa vynechala slanina, prívarok by bol vhodný aj pre vegetariánov, len tá údená chuť tam bude chýbať. Slaninu som si orestovala na miernom ohni. Odporúčam zapnúť odsávanie. Medzitým som si cibuľu nakrájala na mesiačiky a keď bola slanina hotová, pridala som maslo a aj cibuľu. Počkala som kým sa cibuľa mierne osmažila, až potom som pridala trstinový cukor, bobkové listy, 2 lyžičky mletej rasce, soľ a červený vinný ocot.
Cibuľu som varila asi 30 min. na miernom ohni. Potom som pridala šľahačku na šľahanie a postupne som pridala skoro celé zemiakové pyré, ktoré som si pripravila na začiatku. Prívarok som ochutnala a dochutila som ho ešte 1 lyžičkou mletej rasce a soľou. Prívarok som povarila ešte 5 min. a bol hotový.
My sme k nemu mali mäso na šťave.
5-6 porcií
Mnam, to musi byt skvele!
OdpovedaťOdstrániťjeeeee a veľmi
Odstrániťja cibulu milujem!!! toto by mi urcite chutilo! zaradujem do poradovnika na vyskusanie, dufam,ze uz coskoro sa k tomuto paradnemu receptu dostanem!!!
OdpovedaťOdstrániťZaraď, vyskúšaj a potom daj vedieť.
OdstrániťÁ to sem neměla vidět. Sbíhají se mi sliny, jednoduché a výborné.
OdpovedaťOdstrániťVanda, fakt je to jednoduché, ale pritom také výborné.
OdstrániťJoj Kinga, takéto cibulové veci ja možem:-), toto vyskúšam:-)
OdpovedaťOdstrániťMaťka, táto cibuľa je parádna, vôbec nie silná a smradľavá :), vyskúšaj.
Odstrániťnádhera, to musím vyzkoušet.
OdpovedaťOdstrániťsmelo do toho :)
OdpovedaťOdstrániťdnes som vyskušala tento prívarok, bol vynikajúci na jednotku s hviezdičkou len ja som volila dietnejšiu verziu.
OdpovedaťOdstrániťCo si cim nahradila?
Odstrániť