utorok 12. novembra 2013

Hovädzí stroganov a babský večer

Tento víkend sme mali babský večer. Po začiatočných ťažkostiach sa nakoniec veľmi dobre rozbehol a užili sme si ho. Nakoniec z tohto večera vznikli aj takéto srandovné fotky.

Martina Stankova photography
Ja som pripravila sladké mini Pavlové tortičky s mascaprone krémom s vanilkovým luskom, ovocie sme zvolili z mrazničky a to zmes lesného ovocia. 

Martina Stankova photography
Tortičky zostali aj na nedeľu a konečne sme po dlhom čase mali aj dezert za hlavným jedlom. Myslím, že každému chutilo, aj ten stroganov.


1 kg hovädzieho stehna
soľ
čierne korenie
trochu hladkej múky
olej
1 väčšia cibuľa
200 ml bieleho vína

350 g šampiónov
150 g dubákov
5-6 ks zaváraných uhoriek
400 ml kyslej smotany
200 ml šľahačky
3 lyžice horčice
soľ
čierne korenie

500 g cestoviny orecchiette

Hovädzie mäso som si nakrájala na tenké slížiky. Mäso som si osolila, okorenila čiernym korením a jemne som ho posypala múkou, aby sa nelepilo, keď sa bude opekať.
Na prípravu tohto jedla som použila tlakový hrniec, mám ho rada, keďže sa s ním rýchlo pracuje.
Na oleji som postupne opiekla mäso (asi na 3x). Keď bolo mäsko hotové, vybrala som ho a na oleji som si orestovala do sklovita cibuľu. Potom som priliala trošku bieleho vína, aby sa prilepené, ale o to chutnejšie časti výpeku na spodku hrnca uvoľnili. Mäso som vrátila do tlakového hrnca a pridala som toľko vody, aby bolo mäsko ponorené. Pridala som ešte trošku soli, nastavila tlakový hrniec na varenie mäsa a nastavila som časovač na 25 min. od bodu varu. Keď zapípal hrniec, preložila som ho na najmenší horák a varila mäsko 25 min.
Medzitým som si očistila šampiňóny a nakrájala som ich na plátky. Uhorky som si nakrájala na menšie kúsky a dubáky som si vybrala z mrazničky.
Vo väčšej mise som si zmiešala kyslú smotanu, šľahačku a horčicu, dochutila som ju soľou a čiernym korením.
K hotovému mäsu som pridala hríby a uhorky. Varila som ich, kým nezmäkli (asi tak 10-15 min.). Nakoniec som pridala smotanovú zmes a na miernom ohni som omáčku povarila asi 5 min.
Ako prílohu som pripravila cestoviny orechiette, ktoré sa výborne hodili k stroganovu, ale aj ryža je dobrá.

7-8 porcií stroganova a 5 porcií cestovín

1 komentár:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...