piatok, 16. apríla 2010

Mäsko s korením, cibuľou a červenou kapustou

Prípravy na nedeľný obed začali tým, že som chcela robiť ražniči podľa tohto receptu, ale ... ani bôčik, ani klobásku, ani slaninu som nemala, len mäsko. Domácu knedľu som tiež ešte nerobila (možno nabudúce). Tak som sa pustila do mäska, kapusty, zemiakov a táto kombinácia nám strašne chutila (ešte lepšie to bolo na druhý deň, keď sa chute úúúplne spojili).


1,2 kg bravčového strehna bez kosti
1väčšia cibuľa
2 lyžičky červenej papriky
2 lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky vegety
1 lyžička soli
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička cesnakového prášku
200 ml vody

Červená kapusta
250 g červenej kyslej kapusty
3 lyžice cukru + 1 lyžica cukru na dochutenie
1 lyžička soli
čierne korenie
100 ml červeného vína

Mäso som si umyla a očistila od blán a tuku, nakrájala som si ho na plátky a tie potom na väčšie kocky (asi tak 4x3 cm). Mäso som dala do jenskej misy a okorenila som ho - červenou paprikou, čiernym korením, vegetou, soľou, drvenou rascou a cesnakovým práškom. Cibuľu som si očistila a nakrájala na plátky, tie som si medzi prstami rozobrala a nahádzala na mäsko, podliala som to vodou a dala piecť do rúry. Najprv som mäsko piekla bez prikrytia, takých 30 min. na 200°C. Potom sa mi už zdalo, že má mäsko dobrú farbu, ale ešte nebolo mäkké, takže som jenskú misu vybrala, mäsko premiešala, prikryla alobalom a vrátila do rúry. Dusila som to ešte 45 min.

Medzitým som si spravila aj kapustu. To je ďalšia vec, ktorá na začiatku nevyzerala, že skončí tak dobre. Totiž, mala som v chladničke už dlhší čas červenú kyslú kapustu, lenže k tomuto mäsku sa mi žiadala taká tá sladká kapusta, čo sa dáva aj ku kačici. Riskla som to, dúfajúc, že snáď bude výsledok jedlý. Najprv som si kapustu dobre prepláchla pod studenou vodou, nechala som ju odkvapkať. Zatiaľ som si z 3 lyžíc cukru spravila karamel (karamel by mal byť len taký bledohnedý), pridala som kapustu, ochutila soľou, čiernym korením, drvenou rascou a podliala červeným vínom, takto som ju varila asi 20 min. Nakoniec som ju ochutnala a pridala ešte jednu lyžicu cukru (zdalo sa mi to málo sladké), varila som to ďalších 5 min. a hotovo. Malo to sladkú chuť s troškou kyslosti, ale bolo to vynikajúce.

Ako prílohu som zvolila natenko nakrájané opekané zemiaky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...