štvrtok 15. apríla 2010

Tvarohová štrúdľa s hrozienkami

Štrúdľa je sladkosť, ktorú si spájam s detstvom. Naša mama nám vždy urobila naraz 2 tvarohové a 2 makovo-višňové. Mojim favoritom, ale vždy bol tvaroh. Teda aj makovú zjem, ale .... ten náš úsmev potom stál za to :).


4 plátky štrúdľového cesta
3 lyžice hrozienok
500 g tvarohu
3 lyžice práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
2 vajcia
kôra z jedného citróna
2 lyžice kyslej smotany

Začala som tým, že som si hrozienka namočila do vody. Plnku som si pripravila tak, že som si zmiešala tvaroh, práškový a vanilkový cukor, jedno vajce a citrónovú kôru, nakoniec som pridala aj hrozienka, z ktorých som predtým zliala vodu.
Štrúdľové cesto bolo kupované. Boli to 4 plátky cesta (zvyknem kupovať iné - tenšie, toto bolo menšie a hrubšie), preto som si 2 plátky spojila, tak že som preložila konce asi tak 10 cm cez seba. Tam kde sa spojili som ich potrela zmesou vajíčka a šľahačky (väčšinou používam kyslú smotanu, ale teraz mi zostala šľahačka, tak som ju použila namiesto kyslej smotany). Následne som celé cesto potrela touto zmesou a na to som navrstvila na dlhšiu stranu cesta plnku. Keďže štrúdľové cesto som si predtým položila na čistú utierku, pomocou nej som si zrolovala cesto (nezabudnúť zahnúť konce, aby sa plnka nevysypala) a preložila som stočenú štrúdľu na plech. Plech sa môže trošku potrieť olejom, ja som na to ale zabudla, no štrúdľa sa mi neprilepila.
Piekla som to na 180°C 40 min. Po upečení som štrúdľu nechala vychladnúť a až potom som ju nakrájala.

7 komentárov:

  1. normálne som dostal chuť na tvarohovú štrudlu....mňami mňami

    OdpovedaťOdstrániť
  2. táááák, ale tieto sú už všetky fuč, budeš si musieť nejaké spraviť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prave som si ju spravil a je vyborna :) odpurucam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Idem vyskúšať. Nemal hrozienka,môžem dat iné sušene ovocie?

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...