nedeľa 4. apríla 2010

Torta Georgea Hamiltona

Túto tortu som našla tu a špeciálne som ju robila na meniny toho MÔJHO. Vydarila sa fakt vynikajúco, jediná chybička bola tá, že jej bolo málo, teda bola by som si ešte dala.


Pena z bielkov:
4 bielka
štipka soli
120 g práškového cukru
25 g nasekaných mandlí

Cesto:
100 g masla
100 g práškového cukru
4 žĺtka
1 balenie vanilkového cukru
130 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva

Krém:
500 ml šľahačky
2 balenia vanilkového cukru
2 balenia stužovača do šľahačky
2 konzervy (2x425 ml) jahôd (môžu byť aj čerstvé)

Keď robím niečo sladké, kde sa vajíčko rozdeľuje na bielka a žĺtka, vždy začnem tým, že si vyšľahám bielka, a mixér potom môžem kľudne použiť na vyšľahanie žĺtkov bez toho, aby som lopatky musela umývať.
Takže som si najprv vyšľahala bielka so štipkou soli (aby vznikla určite tvrdá pena), pridala som práškový cukor a ďalej som miešala. Bielka mi nespľasli :), ale kto sa bojí kľudne môže opatrne vareškou primiešať cukor. Bielka som nechala chvíľku odpočívať a zatiaľ som si vymiešala cesto.
Žĺtka s práškovým a vanilkovým cukrom som vyšľahala, pridala som k tomu roztopené maslo (stačí na 20-30 sekúnd dať do mikrovlnky) a nakoniec som prisypala múku zmiešanú s práškom do pečiva. Tortovú formu som si vystlala papierom na pečenie (pre istotu som to potrela aj maslom) a polovičku cesta som preniesla do formy, opatrne som cesto rovnomerne rozotrela a na vrch som pridala polovičku z vyšľahaných bielkov, tie som posypala mandľami a dala do predhriatej rúry na 160°C na 25 min. (treba sledovať). Keď bolo cesto upečené, vybrala som ho z formy a zopakovala celý proces ešte raz (okrem posypania mandľami). Takto som upiekla aj spodný korpus torty. Nezabudnite opatrne odstrániť papier na pečenie. Ja som si vrchný korpus vopred narezala, aby sa mi neskôr torta lepšie krájala a nepolámal sa vrchný korpus.
Medzitým som si spravila krém. Vyšľahala som si šľahačku so „stužovačmi“, potom som pridala vanilkový cukor. Jahody som nechala odkvapkať a poprekrajovala som ich, tiež som ich pridala k šľahačke a zmiešala všetko dokopy.
Keď korpus vychladol, tak som ho vrátila do tortovej formy (bez mandlí), na to som navrstvila krém a na vrch som položila narezané časti korpusu s mandľami. Tortu som nechala cez noc v chladničke a na ďalší deň podávala. Bola skutočne vynikajúca. Vyskúšajte.

3 komentáre:

  1. Tato torta je moja druha najoblubenejsia (robim ju tak raz do mesiaca pre svoj velky uspech u toho Mojho). Ja som ju raz vyskusala s bananmi kedze som nemala doma jahody a ani dost slahacky, tak som ju dolepsila jahodovo-bananovym jogurtom a chutila snad este lepsie. Odporucam vyskusat aj tuto verziu. Verim, ze si na nej skvele pochutnate

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Raz do mesiaca ....? Ale keď chutí, tak chutí :).

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...