piatok 23. apríla 2010

Trhané mäso s rozmadžganými zemiakmi

Tento nedeľný obed síce zabral trošku viac času, čo sa týka prípravy a pečenia, ale ..... stálo to za to. Inšpiráciu na trhané mäso som našla tu  a recept na zemiaky som objavila na tejto stránke.


1,5 kg bravčového stehna
300-500 ml vody

Marináda:
200 ml kofoly
2 lyžice horčice
2 lyžice pretlaku
7 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
2 lyžičky chilli omáčky
1 lyžička soli
1 lyžička vegety
1 lyžička cesnakového prášku
1 lyžica mletého čierneho korenia
2 lyžičky oregana

Rozmadžgané zemiaky:
7 väčších zemiakov
majoránka
čierne korenie
soľ
olej

Deň vopred som si pripravila mäso, tj. najprv som si mäso umyla a očistila od tuku a blán. Ostrím nožíkom som ho na 10-tich až 15-tich miestach poprepichovala, aby sa marináda dostala lepšie do mäska. Marinádu som si pripravila tak, že som si zmiešala všetky prísady na marinádu. Mäso som vložila do jenskej misy a poliala polovicou marinády, potom som si ho otočila a vyliala som aj zvyšok marinády. Jenskú misu som prikryla alobalom a vložila na noc do chladničky.
Na ďalší deň, som si predhriala rúru na 160°C. Z jenskej mise som zložila alobal a doliala k marináde ešte 300 ml vody. Najbližšie, keď budem robiť toto mäsko, tak prilejem radšej 500 ml vody, aj keď tej šťavy bolo nakoniec dosť, ja mám radšej, keď je mäsko poriadne šťavnaté. Jenskú misu som vložila bez alobalu do rúry a takto piekla asi 1 hodinu, po hodine som mäsko otočila na druhú stranu a ešte vždy odokryté som to piekla ďalších 30 min. Po 30 minútach som mäso vybrala, prikryla misu alobalom a vrátila ju do rúry na ďalších 90 min. Myslím si, že aj kratší čas stačí na upečenie tohto mäsa, ale takto sa mi pri krájaní krásne rozpadávalo.
Kým sa mi mäsko pieklo v pohode som stihla pripraviť aj prílohu. Zemiaky som si najprv poriadne umyla a dala ich variť do veľkého hrnca tak, že som ich zaliala dostatočným množstvom vody, ktorú som aj osolila. Keď už boli zemiaky "skoro" mäkké, tak som si ich poukladala pekne vedľa seba na vyolejovaný plech. Keďže ešte nemám tĺčik použila som sklenenú fľašu a opatrne som zemiaky pridlávila. Tie som potom osolila, okorenila majoránkou a čiernym korením a na každý zemiak som nakvapkala pár kvapiek oleja (kto chce môže použiť aj olivový). V rúre som ich piekla asi takých 30 min. na 200°C.
K trhanému mäsku a rozmadžganým zemiakom sme si dali domácu štipľavú čalamádu. Celé sme to zapíjali poriadnymi dúškami studenej vody. Mäsko bolo prvý deň dosť štipľavé, ale už druhý deň nejako stratilo na sile :).

6 komentárov:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...