sobota 15. mája 2010

Čiernohorský rezeň s opekanými zemiakmi a uhorkovo-kukuricovo-jogurtovým šalátom


Čiernohorský rezeň je obľúbené jedlo mojej skoro svokry. Robila som ich teraz prvý krát, ale je veľa takých jedál, čo som robila prvý krát. Nemám rada mastné, vyprážané jedlá, preto všetko čo sa dá, si predsmažím na panvici a potom prekladám do rúry, kde to dopečiem. Aj tento rezeň je robený na tento spôsob. Je to takto zdravšie a žalúdok nebude tak veľmi zaťažený, ako pri vysmážaní vo veľkom množstve oleja/masti.


Čiernohorský rezeň:
1,2 kg karé bez kosti
5 stredne veľkých zemiakov
3 vajíčka
5-6 kopcovitých lyžíc polohrubej múky
soľ
čierne korenie
múka na obaľovanie
200 ml vody
nastrúhaný syr typu Eidam

Opekané zemiaky:
1,5 kg zemiakov
soľ
vegeta
čierne korenie
červená paprika
200-300 ml vody
olej

Uhorkovo-kukuricovo-jogurtový šalát:
350 g šalátovej uhorky
150 g kukurice z konzervy
500 ml bieleho jogurtu
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia

Bravčové karé som si narezala na plátky, z tohto množstva mi vyšlo 10 rezňov. Mäsko som si jemne naklepala, osolila a okorenila. Cestíčko v ktorom som rezne obaľovala som si pripravila tak, že som si očistila zemiaky a na jemnom strúhadle som ich nastrúhala. Pridala som ešte vajíčka, múku, soľ a čierne korenie. Všetko som spolu vymiešala. Rezne som si najprv obalila v múke a potom v zemiakovom cestíčku. Na menšom množstve oleja som vyprážala rezne len potiaľ, pokiaľ cestíčko nedostalo hnedú farbu. Potom som mäská preložila na plech, podliala vodou a vložila ich do predhriatej rúry na 200°C na 20 min. Rezne boli krásne mäkké. Pri podávaní som ich ešte posypala nastrúhaným syrom.
Ako prílohu som spravila opekané zemiaky v šupke. Zemiaky som si len poriadne umyla a nakrájala na menšie kúsky, uložila na plech, tu som ich osolila, ovegetila, pridala som čierne korenie a červenú papriku. Podliala som ich asi 200-300 ml vody a nakoniec pokvapkala olejom. V rúre som ich piekla na 200°C cca 40 min. Počas pečenia som ich 2-3x premiešala.
K šalátu som si nastrúhala uhorku, vytlačila z nej prebytočnú šťavu, pridala som ju k jogurtu a kukurici. Šalát som ochutila soľou a čierny korením. Nechala som ho chvíľku odstáť v chladničke, aby sa chute dobre spojili.

2 komentáre:

  1. dopekať v rúre je lepšie ako nechať rezeň pripiecť páči sa mi tento recept skúsim to lejdyb.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. je to tak zdravšie, treba vyskúšať, mne a môjmu žalúdku to je takto viac stráviteľné

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...