streda 23. júna 2010

Hovädzie mäsko s cuketovou omáčkou

Zistili sme, že nám chutí hovädzie mäsko, preto sa ho snažím do nášho jedálnička, kedy tedy zaradiť. Prednedávnom sme ho vôbec nekupovali a ani nejedli. Chyba. Veľká chyba.


Hovädzie mäsko:
300 g (2 kúsky) hovädzieho stehna
soľ
čierne korenie
korenie na steak
2 lyžičky oleja

Cuketová omáčka:
650 g (2 menšie) cukety
20 g masla
300 ml smotany na varenie
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1 lyžička horčice
1 lyžička solamylu
bazalka

Začala som tým, že som si rúru predhriala na 230°C a pripravila som si zapekaciu misu.
Mäso som si naklepala a poriadne okorenila soľou, čiernym korením a korením na steak. Nič viac. Teflónovú panvicu som si čo najviac rozohriala, potom som pridala olej, počkala som pár sekúnd a vložila som do panvice pripravené mäso. Keďže je panvica veľmi horúca, mäso sa hneď zatiahne. Z každej strany som ho opekala 3 minúty. Potom som mäso preložila do zapekacej mise a vložila do predhriatej rúry na 18 min. Pôvodne som ho chcela zapiecť iba 8 min., ale keďže som telefonovala s kamarátkou nejak som to neustriehla. Takže, keď som si uvedomila, že mäsko je už hotové, rýchlo som ho vybrala z rúry a nechala som mäsko ešte 10 minút odpočívať.

Cukety som si umyla Jarou a kefkou na nechty som ich poriadne vydrhla. Potom som si ich nastrúhala na strúhadle s väčšími dierkami. V hlbšej teflonovej panvici alebo hrnci som si na masle udusila cuketu, približne 5 min. Potom som pridala smotanu na varenie, soľ, čierne korenie a horčicu. Spolu som to varila cca 10 min., kým cuketa nezmäkla. Nakoniec som si omáčku zahustila solamylom a to tak, že som si v asi 3 lyžiciach smotany (môže byť aj mlieko alebo voda) rozmiešala solamyl, a cez malé sitko som ho priliala do omáčky. Počkala som pár minút a omáčka bola hotová. Už som ju len dozdobila nasekanou bazalkou. V pôvodnom recepte bol kôpor, ale to jedna z mála rastlín/korenín, ktoré neznášam a nepoužívam.  
Na tanier som dala pár lyžíc omáčky, na to som položila mäsko a poliala som ho výpekom. Hodí sa k tomu aj nejaké to pečivo.

mäso – 2 porcie, omáčka – 4-5 porcií

Cuketovú omáčku som robila z kuchárskej knihy Enni Jó! od Stahl Judit. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...