pondelok 14. júna 2010

Placka zo šťaveľa a ricotty

Priznám sa, že som tento recept najprv nechcela zverejňovať. Nebolo to to čo som čakala, prvý deň mi to vôbec nechutilo, ale na druhý deň ............ hmmmm. Bolo to vynikajúce. Bolo to sladkasté a bolo cítiť aj kyslastú chuť šťaveľa, ricotta sa tam tiež hodila, no úžas. Kto má rád šťavel (šóšku), tak to kľudne môže risknúť. Dúfam, že ešte šťaveľ dostať, lebo ja som tento recept robila už asi pred 2 mesiacmi.


250 g polohrubej múky
250 g ricotty (Levmilk)
30 g droždia
130 g šťaveľu
40 g cukru
10 lyžíc mlieka
1 vajce

Najprv som si spravila kvások. Mlieko som si zohriala len tak, aby bolo vlažné a pridala som droždie. Počkala som asi 15 min. kým vykvasilo. Medzitým som si umyla a očistila šťaveľ, tzn. že som hrubú stonku odtrhla/odrezala a nakrájala na malé kúsky. Do väčšej misky som si pripravila múku, ricottu, šťaveľ, cukor a nakoniec som pridala aj kvások. Celé som to zmiešala pomocou ručného mixéra. Misku som prikryla vrchnákom a nechala na teplom mieste nech cesto pekne narastie. Trvalo to 4 hodiny, ale ja som sa neponáhľala, času bolo vtedy dosť.
Keď bolo cesto hotové (zväčšilo svoj objem na dvojnásobok), tak som si ho rozdelila na 6 časti a vytvarovala som si rovnaké placky, ktoré som si poukladala na vymastený plech a počkala som ďalších 30 min., nech ešte trošku narastú. Až potom som ich potrela vajíčkom a vložila som ich do predhriatej rúre na 180°C, na 25 min.

6 placiek
 
Zdroj Flat-cat.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...