piatok 25. júna 2010

Raffaello torta

Mám veľmi rada raffaello guličky, preto som ani na chvíľku nezaváhala, keď som u Slávky natrafila na tento zákusok. Pri väčšine receptov na sladkosti si pomer cukru upravujem, aj tu to tak bolo. Ubrala som asi 40 g. Pre mňa to bolo aj takto dostatočne sladké.


Krém:
400 ml (2 ks) šľahačkovej smotany
200 g (2 ks) bielej čokolády
2 balenia stužovača do šľahačky

Piškótové cesto:
5 vajec
140 g kryštálového cukru
130 g polohrubej múky
1/2 balenia prášku do pečiva
1 lyžica oleja
2 lyžice vody

strúhaný kokos
6 ks raffaello guličiek

Krém do torty som pripravila deň vopred. Na miernom ohni som si v šľahačkovej smotane rozpustila bielu čokoládu. Aby mi neprihorela, niekoľko krát som ju premiešala. Smotanovo-čokoládovú zmes som nechala vychladnúť, a až potom som ju premiestnila do chladničky, do ďalšieho dňa.
Piškótové cesto som si pripravila tak, že som si rozdelila žĺtka a bielka. Bielka som si vyšľahala so štipkou soli do tuha. Potom som si vyšľahala žĺtka s cukrom a postupne som pridávala múku, do ktorej som si primiešala prášok do pečiva. Pridala som aj olej a aj 2 lyžice vody, aby sa cesto trošku uvoľnilo. K žĺtkovej mase som si primiešala asi 1/3 bielkov, aby sa cesto dalo lepšie miešať. Nakoniec som opatrne primiešala aj zvyšok bielkov. V predhriatej rúre som cesto piekla 16 min., na 180°C. Je potrebné ho kontrolovať. Keď sa už na špáradko nenalepí cesto, tak je hotové.
Cesto som nechala vychladnúť. Medzitým som si smotanovo-čokoládovú zmes vyšľahala s 2 stužovačmi. Keď cesto vychladlo, tak som ho pomocou veľkého nožíka prerezala na polovicu a spodnú časť cesta som potrela polovičkou krému. Na krém som položila druhú časť cesta a celú tortu som potrela krémom (aj kraje). Posypala som ho strúhaným kokosom a dozdobila originál raffaello guličkami. Je lepšie keď sa ešte torta dá na pár hodín do chladničky, aby aj krém stuhol. Potom si len uvariť kávu a nakrájať tortu ...

cca 8 kúskov

20 komentárov:

  1. Tato torta ma velky uspech hlavne u mna ... ja totiz sladke velmi nemusim, ale tato verzia sladkeho ma fakt dostala. Jej priprava sa mozno zda komplikovana, ale opak je pravdou. Hlavne pre mna je tazke upiect nieco podla domaceho slovenskeho receptu, kedze zijem v Amerike a tu je vlastne problem zohnat aj bielu cokoladu, ktora nevazi aspon 20 kg. Vrele ju odporucam vyskusat ... torta nie len vyzera skvele, ale aj chuti uplne uzasne ... mnam mnam :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teším sa, že u teba takto zabodovala :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kinguskaaaaaaaaa tesím sa, ze sa torticka vydarilaaaa.Más krásny blog!!!slavka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Archaa = Slávka? To som nevedela.
    Ďakujem za pochvalu. Tortička bola fakt dobrá.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano Kinguska, to som jaaaa!!Výborné receptíky,sledujeeeeeeeeeem papaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kinga, jedna slecinka pouziva tvoju fotku tejto torty na sashe: http://www.sashe.sk/kiki-photography a ponuka ju na predaj. presne toto urobila aj mne, ponukala moje dve torty, uz som o tom napisala tu: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2011/06/uz-nielenze-vidim-svoje-torty-kade-tade.html . poziadala som redaktorku sashe aby to stiahla, lebo ze mi ta baba bez suhlasu vzala fotku a pani bola velmi mila a urobila to, tak jej napis aj ty. je to sialene ako ludia nemaju ziadnu slusnost

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kinga, tak uz nic, slecna zmazala tvoju fotku a nahradila ho fotkou od Lucie z blogu http://lucylovetobake.blogspot.com/ :-DDD ta slecna zrejme nema ziadne zabrany:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anetka, ďakujem ti za informáciu, včera som nestíhala, ale dnes som chcela na tú stránku napísať. Tá slečna možno updatuje každý deň fotky a vždy si "požičia" fotku od nejakej blogerky, bez jej povolenia.
    Mohlo by ma to aj tešiť, že použila moju fotku, teda, že sa jej páčila, ale ak sa na to pozerám z tej stránky, že ľuďom ponúka tortu, ktorá by mala vyzerať tak, ako je to na obrázku a jej sa (ne)podarí presne taká a ešte k tomu by za to zapýtala 35 € (tú cenu trochu prehnala), tak neviem, neviem.
    V každom prípade ďakujem, že máš oči na stopkách a teší ma, že si si zapamätala, že tá fotka patrí mne :).

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak jsem tenhle dortík také zkusila a byl úplně famózní. Proto jsem si dovolila ho taky dát na blog, protože takhle dobré recepty by se měly povinně šířit. Snad nevadí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Som rada že a podaril a myslím si, že je povinné šíriť, prekladať a uverejňovať dobré recepty. Ja pridávam link, kde som recept našla a vidím, že nie som jediná :).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Túto tortu pripravím bratovi v auguste k narodeninám :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ak má rád kokos a bielu čokoládu, tak by mu mala chutiť :)

      Odstrániť
  12. Môžem sa spýtať v akej tortovej forme sa pečie táto tortička? :) a vlastne prečo sa to volá rafaelo ak ide kokos len na vrch? :) Musím ju skúsiť

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. použila som formu s priemerom 19 cm, rafaelo guličky sú tiež len z vonka kokosové a vo vnútri je krém z bielej čokolády, odporúčam vyskúšať, torta je odskúšaná viacerými

      Odstrániť
  13. Moje maminka je kokosová fanatička, takže je jasné, co jí upeču v listopadu k narozeninám. Máte skvělý blog, jen tak dál!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj, potřebovala bych radu :) Kamrádka má za měsíc narozeniny a já byla pověřena navržením dortu. Tenhle dort jsem dostala na své narozeniny a moc mi chutnala bílá pařížská šlehačka, kterou jsi použila jako náplň. Tak mě napadlo, že bych použila stejné piškotové těsto, na náplň kolem dortu bych připravila šlehačku s kousky jahod (požadavek :)), poté bych šlehačkou natřela i dort zvenčí, po okrajích posypala mandlemi a nahoru jahody + možná zalít želatinou (tou si nejsem zas až tak jistá). Co myslíš?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj..kolacik vyzera skvele..pises ze si z daneho mnozstva pouzila 19 cm formu..kolko mam prosim pridat na 24 cm formu? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...