utorok, 31. augusta 2010

Hovädzie mäso so smotanovo-syrovo-paprikovou omáčkou

Pomerne rýchly sobotný obed. Celé som to stihla za 40 min.
Túto omáčku z papriky som už raz robila, ale bez smotany na varenie, takže som to vtedy mala hustejšie a bola z toho pomazánka. Veľmi chutná pomazánka. Na základe toho receptu, som pripravila túto omáčku. A aby bola redšia pridala som spomínanú smotanu na varenie a kyslú smotanu.


300 g hovädzieho stehna
steak 7 korenín
soľ
čierne korenie
olej

Smotanovo papriková omáčka:
8 zelených paprík
1 tavený syr (100 g črievko)
100 ml smotany na varenie
4 lyžice kyslej smotany
1,5 lyžičky vegety

Mäso som si nakrájala na tenké plátky a posypala koreninami. Nechala som ho chvíľku odležať. Teflónovú panvicu som si rozohriala a pridala som trocha oleja. Plátky mäsa som si sprudka opiekla z oboch strán a nechala som ich v panvici dopiecť ešte asi 10 min. Potom som ich preložila na tanier a aj tu ešte oddychovali 10 min.
Papriky som si umyla a odstránila som z nich jaderníky. Potom som ich nakrájala na pásiky a vložila do hrnca, pridala som tavený syr, smotanu na varenie, kyslú smotanu a dochutila som to vegetou. Všetko som to nechala pod pokrievkou spolu podusiť. Približne za 15-20 min. bola omáčka hotová.
Jedli sme k tomu bagetu a celozrné pečivo. 

2 porcie

nedeľa, 29. augusta 2010

Rukolová polievka s bazalkou, orechmi a jogurtom

Musím sa priznať, bola to likvidácia. Likvidácia surovín, ktoré sa mi nahromaždili v chladničke a bolo potrebné ich už zkonzumovať. Podľa mňa by polievka zvládla aj viacej rukoly, ale ja som už viac nemala. Je to krásna hustá zelená polievka, zásmažku vôbec nepotrebuje.


50 g rukoly
9 g sušených hríbov
1 menšia cibuľa
1 zemiak
45 g orechov
5 g bazalky
1 lyžica vegety
1/2 lyžičky soli
4 lyžice bieleho jogurtu
4 lyžice kyslej smotany
1 liter vody
olej

olivový olej
feta alebo syr balkánskeho typu

Rukolu som si umyla. Sušené hríby som si namočila do vody, následne som si ich nakrájala na malé kúsky. Zemiak som si očistila a nakrájala na malé kocky. V mixéri som si zmixovala bazalku s orechmi. Cibuľu som si očistila a nakrájala som na malé kocky.
Do hrnca som si naliala trochu oleja, pridala som cibuľu. Potom som pridala hríby a zemiak. Chvíľku som to spolu restovala a potom som ich zaliala 1 litrom vody. Počkala som kým zemiak zmäkol a pridala som rukolu, zmes z bazalky a orechov, vegetu a soľ. Počkala som kým to zovrie a po piatich minutách som polievku odstavila. Pomocou ponorného mixéra som si polievku dohladka rozmixovala. Pridala som jogurt a kyslú smotanu a opäť som polievku priviedla do varu.
Pri podávaní som na dno misky dala pár kúskov syru feta, nato som nabrala polievku a poliala som ju ešte pár kvapkami olivového oleja.  

5 porcií

Inšpiráciu som čerpala A Cozy Kitchen.

utorok, 24. augusta 2010

Kuracie prsia s omáčkou z bazalky a orechov

Experiment ..., tak trochu. Na balkóne mám krásnu bazalku, tak som chcela vyskúšať urobiť niečo ako pesto. Pesto to však nie je, lebo nemám píniové oriešky a ani parmezán, tak som použila to čo som mala doma a to boli orechy. Jedlu dodali neskutočnú chuť. Myslím, že som ešte nikdy nejedla orechy naslano. Teda v hlavnom jedle, ale tu dodali omáčke aj mäsku neskutočne dobrú chuť.
Väčšinou recepty, ktoré navarím nepublikujem okamžite, pretože v poradí je ich viac, ktoré už boli navarené a nafotené, ale toto si vyslovene vyžiadal ten MÔJ, aby som ho čím skôr uverejnila. Tak teda tu je, aj keď nepredpokladám, že by to niekedy spravil :). 


1 kg kuracích pŕs
200 g šampiňónov
soľ
čierne korenie

Grilovaná cuketa:
400 g cukety
soľ
vegeta
čierne korenie
čína korenie

Bazalková pasta:
10 g bazalky (15 lístkov)
50 g orechov
3 lyžice olivového oleja
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia

Omáčka:
1 tavený syr (100 g črievko)
300 ml mlieka
250 ml bieleho jogurtu
4 lyžice kyslej smotany
soľ
čierne korenie

Kuracie prsia som si nakrájala na plátky, osolila som ich a okorenila čiernym korením a vegetou.
Cukety som si nakrájala na kolieska a poprášila som ich koreninami. Na teflónovej panvici som postupne opiekla cukety, cca za 15 min. Vybrala som ich a odložila bokom.
Hríby som si nakrájala na plátky a orestovala som ich na troške oleja v rovnakej panvici, ako som robila cukety. Ak by som to chcela celé urýchliť, použila by som druhú panvicu a restovala cuketu aj hríby súčastne, ale ja som mala čas, takže som celé varenie zrealizovala v jednej panvici.
Bazalku som si nasekala pomocou mixéra a pridala som k nim aj orechy, ktoré som tiež nasekala. Priliala som ešte olivový olej, soľ a čierne korenie. Touto bazalkovou pastou som vyskúšala potrieť z jednej strany 3 ks kuracích plátkov a natretou stranou som ich vložila do panvice po tom, ako sa spravili hríby. Oplatilo sa vyskúšať ich upiecť takto, lebo boli vynikajúce. Nabudúce spravím dvojitú dávku bazalkovej pasty a natriem nimi všetky prsíčka. Ostatné kuracie mäsko som si postupne opiekla na panvici z každej strany tak 5 min. 
Keď boli prsíčka hotové vybrala som ich a vo výpeku som si pripravila omáčku. Teda zmiešala som tavený syr, mlieko, jogurt, kyslú smotanu a pridala som zvyšok bazalkovej pasty a aj hríby. Nechala som omáčku zovrieť a podľa potreby som ju dochutila koreninami. 
Pri podávaní som na omáčku umiestnila kúsky kuracieho mäsa, pridala som plátky cukiet a ryžu. 

6 - 7 porcií   

pondelok, 23. augusta 2010

Slivkový koláč

Tento koláč by som mohla označiť troma slovami. Chutný, jednoduchý a lacný. Teda ak dostanete slivky tak ako ja. Vlastne som dostala povolenie od známeho si nazbierať slivky zo stromu, ktorý majú pre domom. Okrem toho, že som si celý týždeň pochutnávala v robote na chutných slivkách, som z nich spravila aj tento koláč.


Cesto:
250 g polohrubej múky
4 lyžice kryštálového cukru
100 g masla
8 lyžíc studenej vody
2 lyžičky octu

1 kg sliviek

125 ml smotany na šľahanie
2 vajíčka
1/2 lyžičky mletej škorice
štipka soli

forma na pečenie (priemer 30 cm)

Cesto som si pripravila tak, že som si vo väčšej mise zmiešala múku s ostatnými prísadami. Cesto som nechala v miske a kým som si očistila slivky dala som ho do chladničky, nech trošku vytuhne.
Slivky som si umyla a pomocou nožíka každú rozkrojila na polovicu a vybrala som jadierka. Rozpolené slivky som si ešte prerezala na 2 alebo 3 časti. Keď som s tým bola hotová, vybrala som cesto z chladničky a vložila ho do koláčovej formy (jenská misa). Cesto sa môže vyvaľkať, ale kto chce, tak ho môže tak ako ja pomocou prstov rovnomerne roztlačiť. Je potrebné vytvoriť aj vyššie kraje, aby smotana nevytiekla.
Na pripravené cesto som si naukladala slivky (tak ako je vidieť na obrázku) a vložila cesto aj so slivkami do predhriatej rúry na 200°C, na 10 min.
Medzitým som si zmiešala smotanu na šľahanie, vajíčka, škoricu a štipku soli.
Po 10 min. som cesto vybrala a poliala ho šľahačkovou zmesou. Koláč som vrátila na 30 min. do rúry (treba sledovať).
Po upečení som ho nechala 1/2 hod. odpočívať a potom sa môže krájať.

Zdroj z blogu Katka Benková.

streda, 18. augusta 2010

Kuracie mäsko s olivami a slivkami

Tento recept je podľa mňa veľmi jednoduchý, ale aj veľmi chutný. Jediné na čo musím vopred myslieť je, aby som mala doma sušené slivky. Už som sa ale naučila, mať doma aspoň jedno balenie. Zelené olivy mám vždy, veď kedykoľvek môže dokvitnúť nejaká nečakaná návšteva a pohostenie je pripravené, napr. olivová pomazánka.


700 g kuracích pŕs
100 g sušených alebo aj čerstvých sliviek
80 g zelených olív
150 ml bieleho vína
soľ
čierne korenie
olej

Kuracie prsia som si umyla a nakrájala na plátky. Ako koreniny som použila len soľ a čierne korenie. Väčšinou používam sušené slivky, ale tento recept som už robila aj s čerstvými. Slivky som si nakrájala na menšie kúsky. Olivy som nakrájala na kolieska, ale ak by to nešlo môže sa aj hala-bala. 
Olivy aj slivky som si preložila na plech. Kuracie prsia som si na troške oleja osmažila do biela a preložila som ich na pripravené olivy a slivky. Poliala som ich bielym vínom a v predhriatej rúre na 180°C som mäso piekla asi 30 min.
Podávala som k nim ryžu.

4 porcie

pondelok, 16. augusta 2010

Ostro-kyslá polievka

Polemizovať či je to pravá čínska ostro-kyslá polievka alebo nie, je hlúposť. Ja ju mám rada aj takúto a v Číne som ešte nebola ..., ale zato na Miletičke ... hmmm. Je tam jedna drevená búda, kde robia nehorázne dobrú polievku, ale štípe ako diabol.
Tak ale vráťme sa k tejto mojej polievke. Kôli nej som si kúpila 8 litrový hrniec. Neľutujem. Predtým som to robila v 5 litrovom hrnci, ale pridávaním jednotlivých surovín sa jej objem vždy zväčšil a len, len, že mi to nevyvrelo.
Túto polievku pridávam aj preto, lebo mi ju naša dlhoročná spolubývajúca Ildi nedávno pripomenula, že už čaká, kedy sa objaví na blogu. V čase keď sme spolu bývali, som ju pomerne často robila. Takže tu je, môžeš ju vyskúšať.


400 g kuracích pŕs
1 lyžička soli
1 l + 3 l vody
5-6 bujónov (hovädzí, kurací alebo bravčový)
15 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
1 lyžica štipľavej červenej papriky
3 mrkvy
200 g (6 ks) šampiňónov
2 hrste judášových uší - hríby
5 cm červenej feferónky
10 ks zaváranej červenej kapie v oleji
200 g bieleho tofu syru
1 lyžica štipľavej červenej papriky
6 lyžíc octu
6 lyžice solamylu
2 vajíčka

Kuracie prsia som si umyla a preložila som ich do väčšieho hrnca. Hrniec by mal mať objem aspoň 5 - 6 litrov. Mäso som zaliala 1 litrom vody a pridala som za lyžičku soli. Varila som ich asi 30 min., potom som ich vybrala a nechala trošku vychladnúť.
Medzitým, ako sa varilo mäsko, pripravila som si zeleninu. Skoro všetko som si nakrájala v mixéry. S ním to ide o dosť rýchlejšie. Pomocou mixéra som si teda nakrájala mrkvu, šampiňóny, kúsok feferónky a zaváranú kapiu v oleji. Kapia v polievke bude pôsobiť akoby tam plávali chilli papričky teda, že je štipľavá. Skutočnú štipľavosť však dodá zomletá červená paprika alebo chilli. Judášove uši som si namočila do vody. Tofu som si tentoraz nakrájala na malé kocky, ale časť sa môže aj nakrájať nadrobno pomocou mixéra. Do polievky idú aj bambusové výhonky nakrájané nadrobno, ale tie som tentoraz nemala.
Takže, keď už bolo mäsko uvarené, vybrala som ho a keď vychladlo tiež som ho v mixéry nakrájala.
K jemnému vývaru, ktorý mi zostal z uvareného mäsa, som priliala ešte 3 litre vody a pridala som aj kocky bujónu a štipľavú červenú papriku. Priliala som sójovú omáčku. Tej dávam hojne, ale veď na toľko litrov aj treba. Pridala som nakrájanú zeleninu a mäso. Počkala som, kým to zovrelo a varila som ju 30-40 min. Keďže je všetko nakrájané nadrobno, polievka sa rýchlo uvarí. 
Záverečná fáza patrí octu, ktorým som si polievku dochutila. Pridala som aj solamyl. Ja ho pridávam tak, že cez malé sitko (používam ho väčšinou na kakao) preosejem solamyl do polievky vždy po lyžičke a zamiešam. Ak sa prileje solamyl naraz, vzniknú hnusné sopľavé hrudky, ja to neznášam. Keď už polievka  prevrela aj so solamylom, ochutnám ju, ak treba pridám ešte sójovú omáčku, ocot alebo soľ (aj keď bujóny sú dosť slané, väčšinou soľou už nedochucujem). Nakoniec pridávam poslednú ingredienciu a to vajíčka. Rozšľahám si ich v miske a postupne prilejem do polievky, ktorú celý čas miešam. 2 minútky a polievka je hotová.
Neoplatí sa z nej robiť menej, u nás je veľmi obľúbená a za 2-3 dni ju celú zjeme a to sme len dvaja.
Polievku robím podľa Alenkinej ostro kyslej polievky.

pondelok, 9. augusta 2010

Zapekaná paradajka s mozzarellou

Tento obed som pripravila pre kolegu toho MÔJHO, ktorý nás prišiel pozrieť aj s manželkou. Keďže to bolo zorganizované pomerne rýchlo a nákupy a prípravu obeda som musela zvládnuť doobeda, tak som vymyslela len zapekané paradajky s mäskom a zemiakmi. Kolega je údajne trošku vyberavý, teda to som sa dozvedela, až keď sme si sadli k stolu, ale .... všetko zjedol. To ma veľmi teší. Dúfam, že rozšíri svoj obzor aj o ďalšie jedlá :).  


4 veľké paradajky
120 g mozzarelly
8 lístkov bazalky
olivový olej
soľ
čierne korenie

Paradajky som si rozkrojila na dve časti tak, aby som medzi ne mohla vložiť mozzarellu. Prerezané časti paradajok som si nasolila a okorenila čiernym korením a vložila som lístok bazalky. Pridala som ešte pár kvapiek olivového oleja, položila som na ňu nakrájaný kúsok mozzarelly a prikryla som ju ďalšou časťou paradajky. Všetko som zopakovala aj s druhou vrstvou a s ostatnými paradajkami. Preložila som ich do zapekacej misy, spojila ich pomocou špáradla a v rúre som ich zapekala na 200°C, asi tak 25 min.

4 porcie

štvrtok, 5. augusta 2010

Kurkumové jogurtové zemiaky s cibuľou

Neuveriteľne chutné zemiaky. Boli krásne žlté z kurkumy, s hnedými bodkami od upečenej chrumkavej cibule. Možno raz vyskúšam namiesto kurkumy dať kari, ale zatiaľ mi to takto vyhovuje.
Keďže aj v tomto recepte je cibuľa a ten MÔJ ju ešte vždy nejak nemusí, tak som si zemiaky rozdelila na polovicu a iba do jednej časti som primiešala cibuľu. Preto ak niekto bude robiť celú dávku zemiakov, odporúčam dať až 2 veľké cibule.


1 kg zemiakov
1 lyžička soli
1+1 veľká cibuľa (200+200 g)
olej
125 ml bieleho jogurtu
200 ml kyslej smotany
2 lyžičky kurkumy
2 lyžičky mletého zázvoru
1 lyžička chilli
1 lyžička mletého kmínu
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia

Zemiaky som si očistila škrabkou na zemiaky a uvarila som ich v osolenej vode do mäkka (ale aby sa nerozpadli).
Cibuľu som si nakrájala na malé kúsky a na oleji som si ich upražila do hneda. Potrvá to asi 10-15 min. Niekoľko krát ju treba premiešať.
Vo väčšej mise som si zmiešala jogurt s kyslou smotanou a pridala som koreniny. Môže sa použiť čisto len jogurt, ale ja som ho nemala toľko, tak som pridala kyslú smotanu. Keď boli zemiaky uvarené a aj cibuľka usmažená, pridala som ich k omáčke. Dobre som to premiešala a podávala som ich ako prílohu k pečeným hovädzím plátkom. Viem si ich ale predstaviť aj ako samotné jedlo, ako teplý zemiakový šalát.

4-5 porcií

Recept pochádza zo stránky Fuszer és Lélek.

streda, 4. augusta 2010

Mätovo-uhorková voda

Mätovo-uhorková voda je osviežujúca a vhodná obmena namiesto citrónovej vody. Návod na prípravu som zaregistrovala už minulý rok na mimibazare, ale teraz, keď som ho dala vyhľadávať, už som našla vylepšenú verziu. Odporúčam vyskúšať, je vynikajúca, musí sa len dobre vychladiť.


5-7 kolieskov nakrájanej uhorky
2 lyžičky hnedého cukru
5-6 lístkov mäty
šťava z 1/2 citróna
1 l minerálky

Uhorku som si dobre umyla a nakrájala som ju na kolieska. Do džbána som dala cukor, mätu a citrónovú šťavu a pomocou dlhej lyžičky som to opatrne popučila. Pridala som uhorku a zaliala som to minerálkou. Hodinka v chladničke a môže sa podávať.

utorok, 3. augusta 2010

Netradičný tatársky biftek

Klasický tatársky biftek mám rada tiež, ale toto ..... hmmmmmm. Stojí za to to vyskúšať. Podmienkou je čerstvé mäso, ostrý nožík a chuť experimentovať.


250 g sviečková (hovädzie stehno)
6 lyžíc olivového oleja
1 zväzok petržlenovej vňate
1 zväzok pažítky
12 lístkov mäty
50 g zelených olív
5 ks zaváraných uhoriek
1 citrón
1 lyžička Tabasca (Harissa)
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia

4 krajce chleba

Najprv som si pomocou ostrého nožíka najemno nakrájala petržlen, pažítku, mätu, olivy a aj uhorky. Šťavou z polovice citróna, som poliala túto zmes.
Použila som hovädzie stehno, ktoré mali teraz v akcii v jednom z nákupných reťazcov. Najlepšia by bola určite sviečková, ale aj s týmto čerstvým mäskom to bolo vynikajúce. Pripravila som ho tak, že som si ho nakrájala na tenulinké slížiky a potom na malé kocečky. Chvíľku to potrvá, keďže som chcela, aby to bolo skutočne malé a stráviteľné. Mäso som primiešala k pripravenej zmesi a priliala som olivový olej, pridala som harissu alebo nejakú štipľavú omáčku, soľ a čierne korenie. Dobre som to premiešala a  hneď som to servírovala na pripravené hrianky, ktoré som si pripravila v hriankovači. Hrianky s tatarákom som si ešte pokvapkala citrónovou šťavou a hneď sme to zjedli.

2 porcie

Zdroj zo stránky Fuszer és Lélek.

nedeľa, 1. augusta 2010

Jogurtová bublanina s ríbezlami


500 ml bieleho jogurtu
500 ml polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
250 ml kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajíčka
olej
300 g červených ríbezlí
100 g čiernych ríbezlí

Do väčšej misy som naliala biely jogurt, pridala som polohrubú múku, ktorú som si vymerala v rovnakom kelímku, v ktorom bol jogurt. Do múky som pridala prášok do pečiva. Kelímok som použila aj na vymeranie kryštálového cukru. Pridala som aj vanilkový cukor, vajíčka a všetko som to vymiešala ručným mixérom. 
Plech som si vymastila olejom a naň som vyliala cesto.
Ríbezle som si umyla a odstránila som stonky. Ríbezle som si rovnomerne rozložila na cesto a v rúre predhriatej na 200°C, som za 25 min. koláč upiekla.   
Kto by chcel môže ho ešte za tepla poprášiť práškovým cukrom, ale ja som to už nerobila, takto kyselkavé mi to chutilo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...