streda 26. mája 2010

Banánová roláda

Minulý týždeň mal ten MÔJ narodeniny a ako sladkosť si požiadal banánovú roládu, ako spomienku na detské časy :). Piškótové cesto je niečo s čím sa vždy poriadne natrápim. Ale nič to, pripravila som sa. Kúpila som papier na pečenie, požičala som si od otca plech (odskúšaný na pečenie piškótového cesta, moje sú príliš veľké), kúpila som čerstvé domáce vajcia a dúfala, že to neskončí fiaskom. No neskončilo :), roláda sa podarila a podľa ohlasov bol ten MÔJ s ňou spokojný.


Piškótové cesto:
7 vajec
7 lyžíc kryštálového cukru
7 lyžíc polohrubej múky
papier na pečenie
maslo
múka
plech 30 x 40 cm

Krém:
2 vajcia
2 lyžice práškového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
2 lyžice kakaa
200 g Hery

Poleva:
100 g cukrárenskej čokoládovej polevy
50 g Hery

3 banány

Vajíčka som si rozdelila do dvoch misiek, na bielka a žĺtka. Bielka som si ručným mixérom vyšľahala na tuhý sneh. V druhej miske som si vyšľahala vajíčka a postupne som pridávala po lyžičkách cukor a nakoniec aj polohrubú múku. Z bielkom som si odobrala asi za dve lyžice snehu a primiešala k žĺtkovej zmesi. Tu nevadilo, že sneh spľasol, len som si potrebovala žĺtka trošku rozriediť. Zvyšok snehu s bielkom som opatrnými pohybmi vmiešala k žĺtkom. Na plech, ktorý mal rozmery 30 x 40 cm, som rozprestrela papier na pečenie, ktorý som ešte potrela maslom a vysypala múkou. Môže a nemusí sa toto opatrenie robiť, ale ja som už mala niekoľko zlých skúseností s piškótovým cestom, takže to robím takto. Na plech som si vyliala cesto a nechala som ho rovnomerne rozliať. Nepoužívam žiadnu varešku na uhladenie, to je vlastne ďalšie opatrenie. Radšej si plech nadvihnem a prelievam cesto, tak aby bolo rovnomerne rozdelené. V rúre predhriatej na 150°C som cesto upiekla za 15 min. Treba ho ale sledovať a kontrolovať aj vizuálne, aj pomocou špáradla. Ak sa na špáradlo cesto nelepí a má peknú zlatistú farbu, tak je hotové. Upečené cesto som si preložila na čistú utierku na ktorú som si nasypala trošku práškového cukru a opatrne som stiahla papier na pečenie. Pomocou utierky som si cesto hneď zrolovala a takto zrolované som ho nechala vychladnúť. Vôbec sa mi nepolámalo :) - konečne.
Krém som si pripravila tak, že som si na pare vyšľahala obe vajíčka s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a kakaom. Keď bol krém hotový, nechala som ho vychladnúť. Heru som si vyšľahala a postupne som k nej pridávala kakaovú zmes. Piškót som si rozrolovala a potrela ho polovicou krému. Do stredu som vložila banány. Ja som potrebovala necelé 3 kusy. Piškót som si znovu zrolovala a zvyšný krém som natrela na vrch rolády. Kým som si pripravila polevu, tak som si roládu vložila do chladničky, aby krém trochu stuhol.
Poleva je záverečná fáza, ktorú som si pripravila tak, že som si nad parou roztopila čokoládu a heru. Chvíľku som počkala kým poleva vychladla a pomocou menšej naberačky som nanášala polevu na roládu. Poleva stekala po krajoch, preto som si roládu položila na tácku, a spolu som to celé vložila späť do chladničky, aby stuhla.
Pri krájaní som namočila nôž do teplej vody a snažila sa pekne nakrájať roládu, ale aj tak mi na niektorých miestach čokoláda popraskala. Nevadí, na chuti jej to neubralo ...

2 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...