Konečne tu je špargľová sezóna. Kamarátka mi kúpila 3 kg špargle :), keďže ja som nestíhala. Niečo som už zamrazila, veď predsa nebudeme jesť len špargľu, ale chystám sa z tejto zeleniny variť viacero receptov. Takže uvidíme čo sa mi podarí zrealizovať a čo bude dostatočne chutné, aby som o tom aj napísala. Zatiaľ teda uvádzam špargľovú polievku.
150 g hlavičiek zelenej špargle
350 g hlavičiek bielej špargle
šťava z 1/2 citróna
15 g masla
menšia cibuľa
150 g syru feta
1,5 l vody
2 kocky zeleninového bujónu
soľ
čierne korenie
Najprv som si špargľu umyla a nakrájala na menšie kúsky. Ak by som mala celú špargľu, teda nie len hlavičky, tak by som si bielu špargľu očistila pomocou škrabky na zemiaky. Zelená špargľa, ak nie je drevnatá, tak nie je potrebné ju čistiť. Zo zelenej špargle som si odlomila a odložila asi tak 10 hlavičiek, tieto som si v mierne osolenej vode so šťavou s 1/2 citróna uvarila (7-10 min.).
Najprv som si špargľu umyla a nakrájala na menšie kúsky. Ak by som mala celú špargľu, teda nie len hlavičky, tak by som si bielu špargľu očistila pomocou škrabky na zemiaky. Zelená špargľa, ak nie je drevnatá, tak nie je potrebné ju čistiť. Zo zelenej špargle som si odlomila a odložila asi tak 10 hlavičiek, tieto som si v mierne osolenej vode so šťavou s 1/2 citróna uvarila (7-10 min.).
V hrnci som si roztopila maslo a opražila som si cibuľku, potom som pridala nakrájanú špargľu. Celé som to podliala vodou, pridala som zeleninový bujón a fetu. Spolu som to varila 30-35 min. Keď bola špargľa mäkká, preliala som si celú polievku do misky a ponorným mixérom som sa to snažila čo najlepšie rozmixovať. Potom som to ešte precedila cez husté sitko, dochutila soľou a korením a za 5-10 min. som polievku dovarila.
Pri podávaní som do polievky pridala zelené špargľové hlavičky.
Recept som našla tu (HU).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára