nedeľa 17. októbra 2010

Lístkové cesto s čerešňovým džemom a jablkami

Asi pred dvoma týždňami k nám na nedeľný obed prišli starý rodičia toho MÔJHO plus jeho strýkovia. Fotiť som nejak zabudla, ale rozhodla som sa im pripraviť nie úplne typický nedeľný obed. Keďže s vývarom som sa ešte úplne nestotožnila, robila som ho iba 2x, ale ešte to nie je ono, rozhodla som sa spraviť kombináciu dvoch už uverejnených polievok. Babka toho MÔJHO sa väčšinou sťažuje na to, že z cukety sa okrem vyprážania a kŕmenia sliepok, nedá nič iné robiť. Tak som sa rozhodla spraviť im cuketovo-baklažánovú polievku. Zeleninu som si upiekla v rúre, čo je vynikajúci spôsob prípravy tejto polievky. Myslím, že každému chutila, keďže som dostala aj pochvalu :). Pri hlavnom jedle som z časti stavila na klasiku, predsa len som hostila staršiu generáciu a urobila som pečené kura, ale predsa trošku iným spôsobom. Recept už mám dávnejšie nafotený, tak dúfam, že sa dostanem aj k tomu, aby som ho uverejnila. Druhé mäsko bolo balatónska špecialita, tento recept mám už na blogu. Prílohou boli pečené zemiaky v šupke a ryža. Spravila som dva šalátiky, keďže som dobre predpokladala, že k cvikle majú viacerý averziu. Okrem cviklového šalátu som pripravila ešte uhorkovo-kukuričný šalát s tatarskou. Dezert som už nechcela veľmi komplikovať, preto som pripravila len jednoduché lístkové cesto s čerešňovým džemom a jablkami, ku ktorým som pridala kopček vanilkovej zmrzliny.


1 balenie lístkového cesta
domáci čerešňový džem
3 jablká
citrón
med

vanilková zmrzlina

Najprv som si pripravila jabĺčka. Očistila som si ich, jablká som prerezala napoli a vybrala som jaderník. Nakrájala som si ich na tenké mesiačiky, pokvapkala citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Lístkové cesto som si rozdelila na dve časti. Najprv som si vyvaľkala prvú časť a cesto som si narezala na 4 rovnomerné časti a ešte som ho predelila na polovicu. Na cesto som si rozotrela domáci čerešňový džem a na to jednotlivé mesiačiky jabĺčok. Aj druhú časť cesta som si takto pripravila.
Pripravené obdĺžniky som si preložila na naolejovaný plech a niektoré kúsky som si pokvapkala medom. Lístkové cesto som piekla na 180°C, cca 15 min. Nabudúce, ale pod cesto dám asi papier na pečenie, pretože džem mi na niektorých miestach stiekol a pripálil sa k plechu. Nič vážneho sa nestalo, len to umývanie ... Pri podávaní som pridala ešte kopček vanilkovej zmrzliny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...