utorok 30. novembra 2010

Pita chlebíky

Tento víkend nás prišli pozrieť naši kamaráti. Vyzvala som ich, aby doma určite nič nejedli, lebo som im chystala tieto pita chlebíky, ku ktorým som im pripravila vajíčkovo-jablkový šalát s karí a hríbovú pomazánku, do ktorej som pridala ešte petržlen. Dali sme si aj šampiňónové jednohubky (nefotila som ich, ale vydarili sa, preto ich ešte určite budem robiť). Kiwi Mojito sa pilo aj s alkoholom a aj bez. Bola aj torta, recept určite pridám.


42 g droždia (modrá kocka)
200 ml mlieka
1 lyžička cukru

1 kg polohrubej múky
100 ml oleja
2 lyžičky soli
cca 500 ml vlažnej vody

Mlieko s cukrom som si zohriala v mikrovlnke. Nie veľmi, len tak, aby bolo vlažné a cukor sa roztopil. Pridala som nadrobno nakrájané alebo namrvené droždie. Počkala som 15 min. kým sa spravil kvások.
Do väčšej misy (miska kyska), ktorú vieme zavrieť, ale stačí aj prikryť čistou utierkou, som si nasypala 1/2 múky. Pridala som kvások, olej a soľ. Ja som dala len 1 lyžičku soli a výsledok sa mi zdal málo slaný, takže radšej 2 lyžičky soli. Pomocou ručného mixéra som začala hnietiť cesto. Zo začiatku to ide celkom ľahko, ale postupne, keď som pridávala múku, musela som prilievať postupne aj vodu. Skoro celé kilové balenie múky som použila, ale na spodku som nechala trochu múky, aby som ju mohla použiť pri vykrajovaní. Voda sa môže pridať aj viacej, podľa toho koľko múka vstrebe. U mňa to bolo necelých 1/2 litra vody.
Cesto sa môže hnietiť aj rukou, ale je to namáhavé a ja to nemám rada. S mixérom mi to trvalo asi 10 min.
Keď bolo cesto zarobené, prikryla som ho vrchnákom (utierkou), schovala som ho pod deku a položila som ho k radiátoru (bol zapnutý). Cesto som nechala kysnúť asi 1,5 hod. a dopadlo to ako na obrázku. Miska bola malá na toľké cesto.
Rúru som si zapla a predhriala na 190°C, horné-dolné pečenie.
Z cesta som si odobrala 1/3 a na pomúčenej doske som ho vyvaľkala. Pomocou misky s priemerom 13 cm som vykrajovala jednotlivé pita chlebíky. Celkovo mi vyšlo 14 ks (iba 2 kúsky poputovali do mrazničky). Jednotlivé kúsky som uložila na plech, ničím som ich nepotrela a ani plech nebol vyolejovaný. Takto som ich piekla asi 20-25 min., kým nedostali správnu hnedkastú farbu.
Pita sa môže prekrojiť a plniť šalátmi, gyrosom alebo pomazánkami, prípadne jesť ako príloha k mäsku.


14 pita chlebíkov

2 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...