utorok 14. februára 2012

Mäsové guličky s ázijskými cestovinami /nudle/

Tieto mäsové guličky chutia vynikajúco a cestoviny k nim ich vhodne dopĺňajú. Viem si ich však predstaviť aj ako jednohubky (odskúšané) alebo aj ako príloha k prívarku. Recept na cestoviny s určitými obmenami pochádza z kuchárskej knihy Jamieho Olivera, 30 minút v kuchyni. Kuchárska kniha bola narodeninovým darčekom. Pristupuje k vareniu rýchlou formou a to vyslovene. Hlavné jedlo, príloha, šalát a nejaký dezert sa dajú pripraviť za 30 minút. K tejto rýchlosti sú však potrebné určité technické vymoženosti (zoznam je uvedený). No, aj keď ja som to za tých 30 minút nestíhala a ani som sa nesnažila, kniha ma zaujala presnými postupmi, ktoré sú mi blízke, ale hlavne tým, že obsahuje kombinácie jedál menučiek. Mám rada nedeľné obedy alebo slávnostnejšie pohostenie priateľov, keď má stravovanie hlavu aj pätu. Kuchárska knižka obsahuje veľa receptov a krásnych fotografií. Jediné čo mi v nej chýba sú polievky (našla som len 2), ale zato je tu množstvo zaujímavých príloh (okrem iného). Som rada, že ju mám vo svojej knižnici. 


500 g mletého bravčového stehna
2-3 lyžice polosladkej sójovej omáčky
2 lyžice ustricovej omáčky
1 vajíčko
150-200 ml mlieka
1 menšia cibuľa

5 plátkov anglickej slaniny
5 lyžíc strúhanky
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžica mletej sladkej červenej papriky
1/2 lyžičky mletej štipľavej červenej papriky (podľa štipľavosti)
soľ
čierne korenie
olej

Cestoviny (nudle):
125 g ázijských instantných cestovín (polovička balenia)
1 hrsť nesolených arašidov (kešu orieškov)
menší zväzok nasekanej petržlenovej vňate (koriander)
šťava z 1/2 citróna
mletá štipľavá červená paprika a nadrobno nakrájaná červená paprika (použila som zmrazenú kápiu) alebo chilli
2 lyžice polosladkej sójovej omáčky
1 lyžica ustricovej omáčky
1 lyžička sezamového oleja
1 lyžička medu (ja som nedala)
trochu soli a čierneho korenia

Slaninu a cibuľu som si nakrájala na malé kúsky a na troške oleja som si ich orestovala. Celú rímsku rascu som si rozdrvila v mažiariku. Mleté mäso som si zatiaľ zmiešala, podobne ako pri príprave fašíriek, so všetkými surovinami. Postupne som pridávala koreniny, vajce, mlieko, strúhanku, ustricovú a sójovú omáčku, cibuľu aj slaninu a nakoniec som to ochutnala. Pokiaľ je potrebné mäso dochutiť nejakou koreninou, pridám ju. Pomocou mokrých rúk som tvarovala malé guličky, s priemerom cca 3 cm. Na oleji som si ich postupne osmažila z každej strany a poukladala som ich na papierovú utierku.
Cestoviny som si pripravila tak, že som ich dala do misy a zaliala som ich zovretou vodou z rýchlovarnej kanvice. Podľa návodu som ich tam nechala 5min. 
Ja som mala len solené arašidy, preto som použila tie. Umyla som ich pod tečúcou vodou a namočila som si ich na 15 min. do studenej vody. Potom som ich nasekala a pridala ich k hotovím cestovinám (zabudla som ich opražiť, ale aj tak boli dobré).
Dresing na cestoviny som si pripravila vo väčšej mise, do ktorej som si dala nasekanú petržlenovú vňatku, pridala som šťavu z citróna, polosladkú sójovú omáčku, ustricovú omáčku a sezamový olej. Med som nedávala, keďže sójová omáčka bola sladká. K sezamovému oleju musím napísať, že som ho používala prvý krát (kúpila som ho v Bille, nie je to vysoká položka, cca 2 €/150 ml), dodá však jedlu perfektnú dymovú chuť. Budem sa snažiť čo najčastejšie ho používať. Pridajú sa ešte koreniny ako chilli alebo mletá štipľavá červená paprika, soľ a čierne korenie. V tomto dresingu sa premiešajú scedené cestoviny.

Doma zväčša nemám chilli, ale zato mám dobrú domácu mletú štipľavú červenú papriku od babky, takže zväčša používam tú. Pokiaľ je farebne vhodné, aby bolo vidieť kúsky chilli v jedle, tak používam zmrazenú nadrobno nakrájanú kapiu. V lete keď jej je dosť, si ju zvyknem pripraviť tak, že si väčšie množstvo nasekám, dám ich do nádobky od ľadu, zalejem troškou vody a zamrazím. Potom tieto kocky povyberám a dám ich zo sáčku a späť do mrazáku. Používam ju zväčša do ostro-kyslej polievky.

Pri podávaní sa môžu mäsové guličky namáčať do sladkej chilli omáčky, ale nie je to podmienkou.

Cestoviny 2-3 porcie
Mäsové guličky 5 porcií


Zdroj na cestoviny Jamie Oliver.

4 komentáre:

  1. Nevedela som si predstavit kombinaciu masovych guliek a mleteho masa ale odkedy som ich raz vyskusala som nadseny fanusik. Je to uzasne. Ja robi tie gulky v paradajkovej omacke ale aj toto tvoje musim vyskusat, lebo to vyzera vyborne:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lakave jedlo.... a paci sa mi tvoja miska!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lucka - guličky v paradajkovej omáčke so špagetami mám tiež medzi receptami a potom ešte tie köttbullar alias Ikea guličky. Všetky mám rada :).
    Miška - misku mám rada, je z Chinatown-u z NY. Je pekné ju z času na čas vytiahnuť a použiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. uzasne, kinga! vidim, ze si aj ty prepadla caru Jamieho 30 minut:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...