nedeľa 19. februára 2012

Pavlova torta s krémom z mascarpone a balzamikovo-medovými jahodami

Ešte niekedy v začiatkoch písania tohto blogu som robila Pavlovu tortu a podľa štatistík je tento recept u mňa jedným z najčítanejších. Teší ma to a preto prichádzam s ďalšou obmenou. Bola súčasťou našej valentínskej večere. Je veľmi, veľmi chutná a jednoduchá. Myslím si, že aj kuchárky začiatočníčky ju zvládnu. Ja som tentoraz použila na potretie mascarpone, ale pokojne sa môže použiť aj šľahačka.
Mascarpone mám strašne rada a teraz som bola veľmi potešená, keď mi brat priniesol zo služobnej cesty z Nemecka 2 krabičky. Vedel, ako sa zvyknem pohoršovať nad cenou mascarpone u nás v porovnaní s cenou u našich susedov v Rakúsku.
K jahodám musím napísať, že som podľahla pokušeniu. Iné vysvetlenie nemám ...


4 bielka
štipka soli
200 g práškového cukru
1 lyžica solamylu
1 lyžica octu

250 g mascarpone
4 lyžice práškového cukru (alebo podľa vlastných chutí)

jahody
med
balzamikový ocot

Najprv som si vajíčka vybrala z chladničky, aby mali izbovú teplotu (asi 2-3 hodinky sa zohrievali).
Ako prvé som si predhriala rúru na 150°C, potom som začala vyšľahávať bielka so štipkou soli do tuha. Postupne som pridávala po lyžičkách preosiaty práškový cukor (pre istotu, nech tam nie sú hrudky). Po každej lyžici som bielka chvíľku šľahala. Tentoraz mi to trvalo 15 min. S poslednou lyžičkou cukru som pridala aj solamyl a nakoniec som opatrne primiešala aj ocot. Vznikla z toho pevná, tuhá pena.
Na plech som si rozložila papier na pečenie (je lepší ako alobal) a naň som vrstvila bielkové kopčeky. Odporúčam radšej robiť viacej menších ako jednu veľkú, keďže pri konzumácii je to gustióznejšie, ako sa navážať do jednej veľkej torty (dosť praská a nedá sa krájať). Mne z toho vyšlo 5 kusov s asi 15 cm priemerom a jedna menšia. Medzi jednotlivými kopčekmi je dobré nechať trošku odstup, keďže počas pečenia bielka narastú.
Keď som s tým bola hotová, dala som plech do rúry a znížila som teplotu na 110°C, nastavila som časomieru na 65-70 min. a nechala som ich piecť. Po dopečení som dvierka rúry trochu pootvorila a takto som tortu nechala vychladnúť. Ak je čas tak najlepšie je ju robiť večer a nechať ju vychladnúť do ďalšieho dňa, ale tentoraz sa moja Pavlova chladila len asi 4 hodiny.
Mascarpone som si vymiešala so 4 lyžicami práškového cukru. V miske som si zmiešala med s balzamikovým octom 1:1. Jahody som si nakrájala a vložila som ich do balzamikovo-medovej polevy. Chvíľku som ich tam nechala.
Pri podávaní som mascarpone navrstvila na bielkové kopčeky a na ne som poukladala jahody spolu aj s polevou.


5-6 porcií

11 komentárov:

  1. paradny dezertik!!!ako stvoreny na Valentinske potesenie:)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nadherny kolacik a isto ja velmi chutny!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá máte pravdu, je to perfektný koláč/torta. Pavlova proste nikdy nesklame.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je nadhera! Pavlovu jsem stale jeste nevyzkousela a zrovna vcera jsem koukala v obchode na jahody. A doma dve krabicky Mascarpone... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mnam, vyskusane, zjedene, uzasne. Jediny problem bol ze ked som na Pavlovu dala slahacku a horuce maliny, tak sa prepadol vrsok:( asi neudrzal vahu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa kľudne mohlo stať, keďže bielka sú veľmi jemné, treba s nimi opatrne narábať aj pri servírovaní a ani teplo im nerobí príliš dobre. Hlavné je ale, že chutili a to som veľmi rada.

      Odstrániť
    2. Mimochodom, paradny blog!

      Odstrániť
  6. Veľmi, veľmi, veľmi ma teší, že sa ti blog páči :).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. hmmm, už sa mi pečie, dúfam, že sa mi vydarí :D
    Aj iné recepty vyzerajú fajnovo

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...