štvrtok 29. apríla 2010

Švédske mäsové guličky tzv. köttbullar s omáčkou, hranolkami a ríbezľovým džemom

Ten kto nakupuje v Ikei, tak tieto guličky určite pozná, a ten kto nie, tak si ich môže spraviť doma. Podľa tohto receptu robím mäsové guličky už niekoľko rokov. Je to kombinácia slaného so sladkým. Ja takéto jedlá môžem ... :), dúfam, že bude chutiť aj vám.


500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo bravčového)
malá cibuľka
50 ml smotany na varenie
5 lyžíc strúhanky
soľ
čierne korenie

Omáčka:
150 ml smotany na varenie
4-5 lyžíc polosladkej sójovej omáčky

Mleté mäso som si zmiešala s nadrobno nakrájanou cibuľkou, k tomu som pridala smotanu na varenie, 5 lyžíc strúhanky a korenie. Mokrými rukami som si vyrobila malé asi 2 cm guličky a tie som vyprážala na oleji cca 10-15 min. Najlepšie je to robiť na teflonovej panvici a aby sa guličky nepripálili, je potrebné ich pravideľne otáčať. Olej stačí použiť 1-2 lyžice, z mäska sa nejaký ten tuk vyškvarí.
Keď sú guličky hotové, použijeme výpek na omáčku. Pokiaľ je ale výpeku príliš veľa, treba ho odliať. K omáčke sú potrebné max. 2-3 lyžice výpeku, k tomu pridáme smotanu na varenie a sójovú omáčku. Používam väčšinou len túto. Varíme, kým sa nám omáčka trochu zahustí, cca. 5 min.
Prílohou môžu byť hranolky alebo aj varené zemiaky a podľa originálneho receptu by sa to malo podávať s brusnicovým džemom, ale ten žiaľ nemám, tak som použila domáci ríbezľový džem.

4 komentáre:

  1. Bylo to moc chutné! Jen ta hnědá omáčka moc nevyšla...zkoušela jsem ji dělat z tradiční sójovky a nějak to nevyšlo...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja používam skôr polosladkú sójovú omáčku, tá klasická mi moc nevyhovuje, je dosť riedka a slaná.

      Odstrániť
  2. škoda že som si neprešítala komentáre skôr. Omáčku som mala naozaj slanú, takže nabudúce kupujem tú light :-)
    Recept SUPER!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. treba si vybrať podľa vlastných chúťok a teším sa, že si si dala tú námahu a vyskúšala si recept a nakoniec, že si napísala komentár

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...