nedeľa 30. mája 2010

Mleté mäso na špajdli s tzatziky /uhorkový šalát s jogurtom/

Na viacerých blogoch (HU) som sa dočítala, že takto pripravené mleté mäso sa volá „kebab“. No ja som si neni istá týmto tvrdením. Veď predsa u nás v pouličných stánkoch je kebab, robený z plátkov grilovaného kuracieho mäso napichnutých na ihle, preto som toto mäsko nazvala tak, ako je uvedené v názve. Skombinovala som dva recepty, tento a tento (HU).


500 g mletého hovädzieho mäsa
500 g mletého bravčového mäsa
1 lyžica drvenej mletej rasce
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička chilli korenia
1 lyžička cesnakového prášku
1 lyžička soli
nastrúhaná kôra z 1 citróna
cca 5 cm zázvor
za hrsť slaných pistácií
2 lyžice oleja

špajdľa

Tzatziky alebo uhorkový šalát s jogurtom:
400 g šalátovej uhorky
½ lyžičky soli
400 ml bieleho jogurtu
100 ml kyslej smotany
2 lyžičky práškového cukru
šťava z ½ citróna
½ lyžičky korenia tzatziky
1 strúčik cesnaku (ja som ho nedala)

Začala som tým, že som si citrón poriadne vydrhla kefkou na nechty a Jarou, potom som ho opláchla a až potom nastrúhala kôru. Neviem či toto opatrenie pomôže, ale ak máte možnosť, tak radšej kupujte chemicky neošetrené citróny. Zázvor som si očistila a nastrúhala na jemnom strúhadle. Pistácie som si očistila a pomocou mixéra rozdrvila na malé časti. K pistáciám som pridala zázvor, kôru z citróna a všetky koreniny. Celé som to zmixovala a až túto zmes som primiešala k mletému mäsu.
Pomocou mokrých rúk som na špajdľu pritláčala mäso (viď obrázok). Špajdľu som si predtým trošku skrátila, o takých 6 cm. Keď som to mala hotové, na teflónovej panvici som si rozohriala olej a mäsko osmažila z každej strany. Z mäsa sa postupne nejaká tá masť vyškvarí, takže s olejom opatrne. Keď už chytili všetky strany farbu, prikryla som panvicu alobalom (kto má pokrievku tak tým) a nechala mäsko zmäknúť.
Uhorku som si umyla a nastrúhala na hrubom strúhadle. Pridala som soľ a nechala chvíľku postať. Keď uhorka pustí šťavu, tú z nej vytlačím a preložím do pripravenej misky. K nastrúhanej uhorke pridám jogurt, kyslú smotanu, práškový cukor, šťavu z citróna, korenie tzatziky a kto chce môže si pridať aj prelisovaný cesnak. Všetko som si zmiešala a nechála vychladiť v chladničke. Výborne sa hodí k tomuto mäsku alebo sa môže natrieť na chlebík a aj tak chutí vynikajúco.

7 porcií

štvrtok 27. mája 2010

Lístkové cesto so špargľou, kyslou smotanou a oreganom

Lístkové cesto so špargľou bolo prvé jedlo, ktoré som zo špargle ochutnala. A to už bolo pekných pár rokov. Odvtedy sme ju doma každý rok, keď nastala špargľová sezóna, robili. Ani tento rok nie je výnimkou. Mne to strašne chutí. Dúfam, že ak to niekto vyskúša, tak mi napíše svoj názor.


400 g lístkového cesta
500 g bielej špargle
200 ml kyslej smotany
1 väčšia cibuľa
3 lyžice oleja
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky vegety
1 lyžička čierneho korenia
za 2 hrste oregana
2 lyžičky červenej papriky

Cibuľu som si očistila a nadrobno nakrájala. Špargľu som si tiež očistila pomocou škrabky na zemiaky a nakrájala som ich na centimetrové kúsky. V panvici som si na oleji spenila cibuľu, potom som pridala špargľu a spolu som ich dusila, kým špargľa nezmäkla (15 min.). Pridala som soľ, vegetu, čierne korenie a za hrsť oregana, ktoré som si v dlani rozdrvila.
V miske som si vymiešala kyslú smotanu s červenou paprikou a so zvyškom oregana. Keď bola špargľa zmäknutá pridala som ju k smotane a všetko dobre premiešala. Ochutnala som to a keď bolo treba, pridala som ešte koreniny.
Časť lístkového cesta (asi 2/3) som si natenko vyvaľkala na pomúčenej doske a opatrne som ho preniesla na vymastený plech. Zvyšnú 1/3 cesta som preložila do menšej zapekacej misy. Cesto som si vidličkou poprepichovala a naň som navrstvila zmes špargle so smotanou.
Plech som vložila do predhriatej rúry na 20 min. na 180°C. Jeme to teplé aj studené, hlavne aby toho bolo dosť.

streda 26. mája 2010

Banánová roláda

Minulý týždeň mal ten MÔJ narodeniny a ako sladkosť si požiadal banánovú roládu, ako spomienku na detské časy :). Piškótové cesto je niečo s čím sa vždy poriadne natrápim. Ale nič to, pripravila som sa. Kúpila som papier na pečenie, požičala som si od otca plech (odskúšaný na pečenie piškótového cesta, moje sú príliš veľké), kúpila som čerstvé domáce vajcia a dúfala, že to neskončí fiaskom. No neskončilo :), roláda sa podarila a podľa ohlasov bol ten MÔJ s ňou spokojný.


Piškótové cesto:
7 vajec
7 lyžíc kryštálového cukru
7 lyžíc polohrubej múky
papier na pečenie
maslo
múka
plech 30 x 40 cm

Krém:
2 vajcia
2 lyžice práškového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
2 lyžice kakaa
200 g Hery

Poleva:
100 g cukrárenskej čokoládovej polevy
50 g Hery

3 banány

Vajíčka som si rozdelila do dvoch misiek, na bielka a žĺtka. Bielka som si ručným mixérom vyšľahala na tuhý sneh. V druhej miske som si vyšľahala vajíčka a postupne som pridávala po lyžičkách cukor a nakoniec aj polohrubú múku. Z bielkom som si odobrala asi za dve lyžice snehu a primiešala k žĺtkovej zmesi. Tu nevadilo, že sneh spľasol, len som si potrebovala žĺtka trošku rozriediť. Zvyšok snehu s bielkom som opatrnými pohybmi vmiešala k žĺtkom. Na plech, ktorý mal rozmery 30 x 40 cm, som rozprestrela papier na pečenie, ktorý som ešte potrela maslom a vysypala múkou. Môže a nemusí sa toto opatrenie robiť, ale ja som už mala niekoľko zlých skúseností s piškótovým cestom, takže to robím takto. Na plech som si vyliala cesto a nechala som ho rovnomerne rozliať. Nepoužívam žiadnu varešku na uhladenie, to je vlastne ďalšie opatrenie. Radšej si plech nadvihnem a prelievam cesto, tak aby bolo rovnomerne rozdelené. V rúre predhriatej na 150°C som cesto upiekla za 15 min. Treba ho ale sledovať a kontrolovať aj vizuálne, aj pomocou špáradla. Ak sa na špáradlo cesto nelepí a má peknú zlatistú farbu, tak je hotové. Upečené cesto som si preložila na čistú utierku na ktorú som si nasypala trošku práškového cukru a opatrne som stiahla papier na pečenie. Pomocou utierky som si cesto hneď zrolovala a takto zrolované som ho nechala vychladnúť. Vôbec sa mi nepolámalo :) - konečne.
Krém som si pripravila tak, že som si na pare vyšľahala obe vajíčka s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a kakaom. Keď bol krém hotový, nechala som ho vychladnúť. Heru som si vyšľahala a postupne som k nej pridávala kakaovú zmes. Piškót som si rozrolovala a potrela ho polovicou krému. Do stredu som vložila banány. Ja som potrebovala necelé 3 kusy. Piškót som si znovu zrolovala a zvyšný krém som natrela na vrch rolády. Kým som si pripravila polevu, tak som si roládu vložila do chladničky, aby krém trochu stuhol.
Poleva je záverečná fáza, ktorú som si pripravila tak, že som si nad parou roztopila čokoládu a heru. Chvíľku som počkala kým poleva vychladla a pomocou menšej naberačky som nanášala polevu na roládu. Poleva stekala po krajoch, preto som si roládu položila na tácku, a spolu som to celé vložila späť do chladničky, aby stuhla.
Pri krájaní som namočila nôž do teplej vody a snažila sa pekne nakrájať roládu, ale aj tak mi na niektorých miestach čokoláda popraskala. Nevadí, na chuti jej to neubralo ...

utorok 25. mája 2010

Rezance s čínskou zeleninou a kuracou pečienkou

Nedávno som na večeru robila toto rýchle jedlo. Najviac času zaberie asi čistenie a krájanie pečienky, inak to ide veľmi rýchlo. Je to síce trošku nezvyčajná kombinácia chutí, ale niekedy sa mi žiada experimentovať :).


500 g kuracej pečienky
350 g mrazenej čínskej zeleninovej zmesi
stredne veľká cibuľa
2 lyžičky čierneho korenia
1 lyžička cesnakového prášku
1 lyžička chilli
7 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
6 lyžíc kečupu
1 lyžička ustricovej omáčky
1 lyžička chilli omáčky
olej

100 g instantných ryžových rezancov - široké
kúsok jarnej cibuľky

Kuracie pečienky som si poriadne umyla a nakrájala na menšie kúsky. Wok panvicu som si rozohriala, pridala som olej, nadrobno nakrájanú cibuľu a sprudka som pečienky opiekla. Pridala som aj mrazenú čínsku zmes a ostatné koreniny a omáčky. Asi za 10 min. bola pečienka so zeleninou hotová.
Instantné ryžové rezance som si pripravila podľa návodu. Teda som ich zaliala horúcou vodou, prikryla ich a počkala asi 3 min. Potom som rezance scedila a pridala som ich k pečienke. Celé som to premiešala. Na dozdobenie som použila nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.


2 porcie

pondelok 24. mája 2010

Cuketová polievka

Ďalšia z radu nedeľných krémových polievok. Neviem, neviem či sa niekedy dostanem k tomu, aby som varila klasický vývar.
Túto polievku mi cez Skype nadiktovala moja sesternica, ktorá žije v Salzburgu. Keďže čítala môj blog, opýtala sa mi či robievam aj cuketovú polievku, a ja že: NIE. Tak mi v rýchlosti nadiktovala recept. Dúfam, že si ho aspoň z časti pamätám a tu je výsledok. Odporúčam vyskúšať, je fakt vynikajúca.


2 ks asi 15 cm cukety (cca 500 g)
1 stredne veľká cibuľa
500 ml vody
1 lyžička soli
čierne korenie
vegeta
200 ml smotany na varenie
+ 300 ml vody na rozriedenie

Cukety som si pomocou kefky a Jary umyla. Keďže som ich nešúpala, tak som si ich radšej poriadne vydrhla. Cukety som si nakrájala na menšie kúsky a vložila som ich do hrnca. Cibuľu som si očistila a bez krájania, teda celú som ju pridala k cukete. Podliala som to celé 1/2 l vody, osolila a ovegetila. Cuketu som varila, kým nezmäkla, asi tak 20-30 min. Potom som vybrala cibuľu, tú môžeme vyhodiť, už ju nepotrebujeme a ponorným mixérom som to celé rozmixovala. Vznikla mi z toho hustá zelenkavá polievka, ktorú keď som ochutnala, tak som si povedala ... ejha. Bola fakt dobrá. Ale keďže podľa receptu od sesternice som mala pokračovať tak, že som mala pridať smotanu na varenie a polievku rozriediť vodou, tak som teda pokračovala. Pridala som ešte čierne korenie a nechala polievku prevariť. Aj takto bola vynikajúca, díky Maja :).

nedeľa 23. mája 2010

Zapekaná špargľa so šunkou

Ďalšie špargľové jedlo, predjedlo, príloha ... z tohto množstva sa regiment určite nenaje, ale pre jedného je to postačujúce hlavné jedlo, prípadne pre dvoch ako predjedlo.


12 ks zelenej špargle
3 ks anglickej slaniny
3 ks švarcvaldskej šunky
50 g parmezánu alebo syru Eidam (ja som nemala parmezán)
olivový olej
čierne korenie

Špargľu som si umyla a keďže nebola drevitá, tak som ju neošúpala, len konce som odrezala. Do každého plátku anglickej slaniny som si zamotala po 2 špargle a to isté som spravila so švarcvaldskou šunkou. Najprv som si kúpila slaninu a až potom som dostala túto šunku. Keďže som už slaninku mala kúpenú, tak som chcela vyskúšať, či so slaninou alebo šunkou chutí lepšie. Mne chutila s oboma. Takže, keď som už mala špargle obmotané, položila som ich do menšej zapekacej misy poprášila čiernym korením, nastrúhala som na ne syr a poliala pár kvapkami olivového oleja. Nie je potrebné soliť, lebo šunka aj slanina sú dostatočne slané. V predhriatej rúre som špargľu zapekala 20 min na 180°C.

sobota 22. mája 2010

Mäsko s cviklovým šalátom a mastenými zemiakmi


Takto pripravené mäsko som jedla minulý rok, keď sme boli na návšteve u sesternici v Salzburgu. Pripravovala nám ho podľa receptu svojej mamy a musím povedať, že nám veľmi chutilo. Vtedy sme mali prílohu - kapustu a žemľové knedle. Ja si ešte vždy netrúfam na vlastnoručne urobené knedle, preto som spravila len zemiaky a cviklu. Cvikla je ešte z minuloročných otcových zásob. Neviem prečo ju pestuje, keď ju väčšinou ani neje. Ale mne to vyhovuje, takto sa mi vždy nejaká ujde - už sa teším na novú čerstvú cviklu.


1,5 kg bravčového stehna alebo krkovičky
soľ
čierne korenie
grilovacie korenie
400 ml vody

Cvikla:
400 g cvikly
olivový olej
4 lyžičky medu
4 lyžičky balzamikového octu

zemiaky

U mäsiara som dostala skutočne pekné stehno. Vôbec nemalo tuk a ani blany, takže som si ho iba umyla a narezala. Zárezy do mäsa som urobila, tak aby som plátky neprerezala úplne, rezala som len do hĺbky asi 2/3. Takto pripravené mäso som si vložila do jenskej misy, okorenila som ho, prikryla alobalom a nechala som ho celú noc odpočívať v chladničke. Na ďalší deň som mäsko podliala vodou a opäť prikryla alobalom. V rúre som ho piekla na 200°C cca 1 hodinu. Odokryté som to piekla ešte 30 min. z jednej strany a 30 min. z druhej strany. Popritom so ho podlievala výpekom.

Cviklu som si umyla a zabalila do alobalu. Rúru som si predhriala na 200°C a za 30 min. som ju upiekla. Keď je cvikla upečená opatrne rozbalíme alobal, a necháme ju vychladnúť. Potom ju očistíme a nakrájame na plátky alebo na kocky ... Cviklu pokvapkáme medom a balzamikovým octom.

Ako prílohu som pripravila zemiaky, ktoré som si ošúpala a v dostatočnom množstve vody so soľou uvarila. Keď už boli mäkké, tak som si ich scedila a na panvici s troškou oleja (masti) omastila.

streda 19. mája 2010

Paradajková bruschetta /brusketta/

Mini predjedlo alebo ďalšia rýchla večera.


250 g cherry paradajok
6 lístkov bazalky
1,5 lyžice olivového oleja
soľ
čierne korenie

bageta, toastový chlieb
cesnak

Toastový chlieb som si na teflónovej panvici z oboch strán opiekla. Cherry paradajky som si nakrájala na štvrťky. Môžu sa použiť aj veľké paradajky, tie ale treba nakrájať na menšie kúsky. Lístky čerstvej bazalky som si nadrobno nakrájala a pridala k paradajkám. Osolila som ich, pridala som čierne korenie a olivový olej. Celé som to dobre premiešala. Toastový chlieb som si potrela cesnakom a naň som si naložila paradajky. Podľa mňa je to najlepšie hneď všetko zjesť a neodkladať ich. Najlepšie sú čerstvé.

utorok 18. mája 2010

Bledoružové špagety s oreganom

Toto sú moje najobľúbenejšie špagety. Až teraz som si uvedomila, že na blogu som ešte neuverejnila žiadne cestoviny, pričom špagety na rôzne spôsoby sú mojou alfou a omegou. Tento recept robím predovšetkým, keď som sama a to že je rýchli a cesnakovýýýý je už len plus. Ale aj verziu bez cesnaku pravidelne pripravujem, aby sa nepovedalo ... :).


300 g špagiet

5 strúčikov cesnaku
1 tavený syr (100 g črievko)
150 ml smotany na varenie
100 ml mlieka
200 ml kečupu (ja používam domáci)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička čierneho korenia
1 hrsť sušeného oregana

nastrúhaný Eidam syr

Špagety som si uvarila podľa návodu. Omáčku som si pripravila tak, že som si na troške oleji osmažila pretlačený cesnak, ale nie dlho, lebo by mohol zhorknúť (30-40 sek.). Pridala som syr v črievku a podliala som to smotanou na varenie a mliekom. Keď náhodou nemám smotanu, tak ju nahrádzam mliekom. Na miernom ohni som nechala nech sa syr roztopí, ale môžme mu pomôcť aj použitím metličky a rozmiešame syr v mlieku. Keď sa syr rozpustil, pridala som kečup a koreniny. Oregano si vždy v dlani rozdrvím a tak ho pridávam do omáčky, je potom voňavejšie. Táto korenina je snáď moja najobľúbenejšia (vždy ju kupujem min. po 10 balení :)), ale kto si netrúfne na takéto množstvo môže kľudne pridať aj menej, prípadne ju nahradiť bazalkou. Niekoľko minút som počkala, kým omáčka začala bublať a pridala som špagety. Ak by sa zdala omáčka príliš hustá, môžme ju rozriediť pridaním vody. Špagety s omáčkou som premiešala a pri podávaní posypala nastrúhaným syrom. Na obrázku syr chýba. Kam se poděl můj Sýr?, ale to je už iný príbeh :).

pondelok 17. mája 2010

Špargľová polievka

Konečne tu je špargľová sezóna. Kamarátka mi kúpila 3 kg špargle :), keďže ja som nestíhala. Niečo som už zamrazila, veď predsa nebudeme jesť len špargľu, ale chystám sa z tejto zeleniny variť viacero receptov. Takže uvidíme čo sa mi podarí zrealizovať a čo bude dostatočne chutné, aby som o tom aj napísala. Zatiaľ teda uvádzam špargľovú polievku.

150 g hlavičiek zelenej špargle
350 g hlavičiek bielej špargle
šťava z 1/2 citróna
15 g masla
menšia cibuľa
150 g syru feta
1,5 l vody
2 kocky zeleninového bujónu
soľ
čierne korenie

Najprv som si špargľu umyla a nakrájala na menšie kúsky. Ak by som mala celú špargľu, teda nie len hlavičky, tak by som si bielu špargľu očistila pomocou škrabky na zemiaky. Zelená špargľa, ak nie je drevnatá, tak nie je potrebné ju čistiť. Zo zelenej špargle som si odlomila a odložila asi tak 10 hlavičiek, tieto som si v mierne osolenej vode so šťavou s 1/2 citróna uvarila (7-10 min.).
V hrnci som si roztopila maslo a opražila som si cibuľku, potom som pridala nakrájanú špargľu. Celé som to podliala vodou, pridala som zeleninový bujón a fetu. Spolu som to varila 30-35 min. Keď bola špargľa mäkká, preliala som si celú polievku do misky a ponorným mixérom som sa to snažila čo najlepšie rozmixovať. Potom som to ešte precedila cez husté sitko, dochutila soľou a korením a za 5-10 min. som polievku dovarila.
Pri podávaní som do polievky pridala zelené špargľové hlavičky.
Recept som našla tu (HU).

nedeľa 16. mája 2010

Rebarborové crumble

Rebarbora je zelenina, z ktorej sa ale zväčša robia koláče alebo nejaké sladkosti (džem). Mňa rebarborou zásobuje otec. On túto zeleninu volá "Rebarborka" :). Je dosť kyselkavá, takže sa k nej zväčša pridáva cukor v hojnom množstve, ale ja mám kyselkavé jedlá veľmi rada :), takže toho cukru bolo pomenej. Toto rebarborové crumble som robila deň vopred a na ďalší deň, keď som ho plánovala podávať, ako dezert pre návštevu, som si ho trošku zohriala v rúre a pridala som k nej kopcovitú lyžicu karamelovo-vanilkovej zmrzliny. Bolo to vynikajúce.


200-300 g očistenej rebarbory
2 lyžice hrozienok
3 lyžice cukru
maslo
2 lyžičky solamylu

Posypka:
30 g ovsených vločiek
30 g mandľových lupienkov
50 g polohrubej múky
25 g cukru
50 g masla

Začala som tým, že som si namočila do vody hrozienka. Rebarboru som si očistila, teda pomocou nožíka alebo škrabky som odstránila vrchnú zelenú časť tejto rastliny. Rebarboru som si nakrájala na menšie kúsky a vložila do misy. Posypala som ju kryštálovým cukrom, pridala k nim namočené hrozienka (bez vody) a prisypala solamyl. Štyri sklenené misky som si vymazala maslom a do nich som rovnomerne rozdelila rebarboru. V pôvodnom recepte sa rebarborové crumble zapieklo v jednej väčšej miske, dá sa teda aj tak ...
Posypku som si spravila tak, že do ručného mixéra som dala ovsené vložky a polovičku mandľových lupienkov, a najemno som ich rozdrvila v mixéry. V miske som si pripravila cukor, maslo, múku, druhú polovicu mandľových lupienkov a pridala aj rozdrvenú zmes z mixéra. Posypku som rukou zmiešala. Netreba veľmi svedomito, stačí len tak, aby sa vytvorili menšie hrudky (mrveničky). Túto posypku som rozdelila do pripravených misiek s rebarborou.
Misky s rebarborou som si poukladala do jenskej misy (alebo na hlbší plech) a vliala som do jenskej misy toľko vody, aby siahala do 1/2. Misky by mali byť z hrubšieho skla vhodného do rúry, aby nepraskli. Rúru som si predhriala na 200°C a piekla som ich 35 min.
Pri podávaní som pridala, už spomínanú zmrzlinu.

sobota 15. mája 2010

Čiernohorský rezeň s opekanými zemiakmi a uhorkovo-kukuricovo-jogurtovým šalátom


Čiernohorský rezeň je obľúbené jedlo mojej skoro svokry. Robila som ich teraz prvý krát, ale je veľa takých jedál, čo som robila prvý krát. Nemám rada mastné, vyprážané jedlá, preto všetko čo sa dá, si predsmažím na panvici a potom prekladám do rúry, kde to dopečiem. Aj tento rezeň je robený na tento spôsob. Je to takto zdravšie a žalúdok nebude tak veľmi zaťažený, ako pri vysmážaní vo veľkom množstve oleja/masti.


Čiernohorský rezeň:
1,2 kg karé bez kosti
5 stredne veľkých zemiakov
3 vajíčka
5-6 kopcovitých lyžíc polohrubej múky
soľ
čierne korenie
múka na obaľovanie
200 ml vody
nastrúhaný syr typu Eidam

Opekané zemiaky:
1,5 kg zemiakov
soľ
vegeta
čierne korenie
červená paprika
200-300 ml vody
olej

Uhorkovo-kukuricovo-jogurtový šalát:
350 g šalátovej uhorky
150 g kukurice z konzervy
500 ml bieleho jogurtu
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia

Bravčové karé som si narezala na plátky, z tohto množstva mi vyšlo 10 rezňov. Mäsko som si jemne naklepala, osolila a okorenila. Cestíčko v ktorom som rezne obaľovala som si pripravila tak, že som si očistila zemiaky a na jemnom strúhadle som ich nastrúhala. Pridala som ešte vajíčka, múku, soľ a čierne korenie. Všetko som spolu vymiešala. Rezne som si najprv obalila v múke a potom v zemiakovom cestíčku. Na menšom množstve oleja som vyprážala rezne len potiaľ, pokiaľ cestíčko nedostalo hnedú farbu. Potom som mäská preložila na plech, podliala vodou a vložila ich do predhriatej rúry na 200°C na 20 min. Rezne boli krásne mäkké. Pri podávaní som ich ešte posypala nastrúhaným syrom.
Ako prílohu som spravila opekané zemiaky v šupke. Zemiaky som si len poriadne umyla a nakrájala na menšie kúsky, uložila na plech, tu som ich osolila, ovegetila, pridala som čierne korenie a červenú papriku. Podliala som ich asi 200-300 ml vody a nakoniec pokvapkala olejom. V rúre som ich piekla na 200°C cca 40 min. Počas pečenia som ich 2-3x premiešala.
K šalátu som si nastrúhala uhorku, vytlačila z nej prebytočnú šťavu, pridala som ju k jogurtu a kukurici. Šalát som ochutila soľou a čierny korením. Nechala som ho chvíľku odstáť v chladničke, aby sa chute dobre spojili.

streda 12. mája 2010

Šalát s kuracím mäsom, orechmi a medovým dressingom

Jeden z mojich obľúbených dressingov na šaláty uvádzam v tomto zápise, ale aj orechy a grilované cuketové plátky sú skutočne vynikajúce do šalátov.


3/4 ľadového alebo hlávkového šalátu
30 g nasekaných orechov
kuracie mäso na prírodno, grilované alebo aj varené mäso z polievky obraté z kostí
1 ks (cca 20 cm) cukety
červená cibuľa (ja som teraz nedala)

Dressing:
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice medu
1 lyžica červeného vinného octu
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky čierneho korenia
1 lyžička oregána

Šalát som si umyla, vysušila a natrhala na menšie kúsky.
Pripravila som si grilovanú cuketu tak, že som si ju nakrájala na tenšie plátky, poukladala ich vedľa seba a posypala som ich oregánom, soľou alebo vegetou, čiernym korením a pokvapkala olejom. Ugrilovala som si ich na panvici na troške oleja z oboch strán.
Dressing na šalát som si pripravíla tak, že som si zmiešala všetky prísady na dressing. Je to jednoduchý pomer 3+2+1, alebo ich násobky a veľkosť odmerky (lyžica, lyžička atď.) závisí na množstve pripravovaného šalátu.
Šalátové listy som vložila do väčšej misy, k tomu som pridala nakrájané alebo natrhané mäso, pridala som nasekané orechy, grilovanú cuketu, červenú cibuľu nakrájanú na mesiačiky (ja som ju tentoraz nedala) a dressing. Je lepšie, keď šalát troška postojí v chladničke, aby sa chute spojili. Plochý tanier som použila len kôli foteniu, aby bolo šalátik vidieť, najlepšie je ho ale jesť priamo z misky.

pondelok 10. mája 2010

Cícerová polievka

Cícer som si prednedávnom kúpila s cieľom, že si ho nechám pekne vyklíčiť a potom to budem jesť. Zrealizoval sa pokus 1, aj pokus 2, ale oba pokusy dopadli fiaskom. Mne to nechutilo, možno som to len nechala zle klíčiť, ale .... Už som si myslela, že ten cícer pošlem kade ľahšie, ale potom som natrafila na túto cícerovú polievku. Polievka je veľmi chutná, aj tak ako ju mám napísanú v recepte, ale cícer som ešte úplne neminula, takže pri ďalšej príležitosti tam skúsim pridať, buď cesnakový prášok, karí, čierne korenie alebo inú koreninu, lebo podľa mňa ich znesie.


200 g cíceru
1 stredne veľký zemiak
120 g (cca 15 cm) póru - môže byť aj viacej
2 kocky zeleninového bujónu
1 lyžička vegety
1 lyžička soli
1,5 l vody

Cícer som si deň vopred namočila. Ďalší deň som vodu zliala a cícer preložila do hrnca, pridala som očistený zemiak a zaliala vodou. Cícer som varila presne 1 hodinu, po hodine bol mäkký. Zas som si zliala vodu z cícera, zemiak som nakrájala na kocky a pór na menšie kúsky, také slížiky. Do hrnca som pridala 2 lyžice oleja a na ňom som pór podusila. Potom som pridala cícer, zemiak, 1,5 l vody, bujóny, vegetu a soľ. Polievku som nechala zovrieť a varila som ju asi 20 min. Z polievky som vybrala niekoľko guľôčok cíceru (na ozdobenie polievky). Zvyšok polievky som ponorným mixérom rozmixovala (pozor ak používate teflónový hrniec). Keď to bolo rozmixované, už som to len ochutnala, dochutila a 5 min. som to povarila. Pri podávaní som na dno taniera dala nastrúhaný syr, odložené guľôčky cíceru som poukladala na vrch a pokvapkala olivovým olejom.

nedeľa 9. mája 2010

Kuracie soté s garam masala


1 kg kuracích pŕs
1 stredne veľká cibuľa
1 lyžička soli
1 lyžička vegety
1 lyžička garam masaly (nemusí byť)
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička karí
1/2 lyžičky cesnakového prášku
1/2 lyžičky chilli prášku
1 veľká mrkva
290 ml konzerva mexickej zeleninovej zmesi (červená paprika, kukurica, hrášok)
1/2 žltej papriky
4 lyžice kečupu
6 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
1 l (až 1,5 l) vody
7 lyžíc oleja
2-3 lyžice solamylu

Kuracie prsia som si umyla a nakrájala na slížiky. Vo veľkom hrnci som si rozohriala olej, pridala som nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zosklovateľa, pridala som koreninu garam masala a karí, chvíľočku som ich nechala pražiť (20 sek.), potom som pridala nakrájané kuracie mäso a nechala som mäsko nech sa zatiahne a chytí bielu farbu. Potom som pridala koreniny - soľ, vegetu, čierne korenie, cesnakový prášok a chilli. Pridala som 1,5 l vody, to preto tak veľa, lebo ja mám rada, keď má mäso dosť šťavy, inak by postačil 1 l. Kým sa mäsko varilo, nakrájala som si na malé kúsky mrkvu a žltú papriku a asi po 10 min. som ich pridala k mäsu, spolu so zeleninovou konzervou, kečupom a sójovou omáčkou. Varila som to kým mäso nebolo mäkké, potom som si odobrala do odmerky šťavu zo soté. Túto šťavu som použila na rozmiešanie solamylu. Ja to robím tak, že si do misky odlejem z odmerky trošku šťavy a pomocou metličky v nej rozriedim za lyžicu solamylu. Snažím sa, aby som to čo najlepšie rozmiešala a pomaly to primiešavam do hrnca s mäskom, pričom aj tu sa snažím s metličkou čo najlepšie rozriediť solamyl, aby mi nevznikli hrudky. Toto zopakujem druhý a ak treba aj tretí krát, podľa toho ako veľmi chcem zahustiť šťavu. Nechám ešte soté zovrieť a povarím takých 5 min. Najlepšie je to s ryžou, keďže máme dostatok šťavy.

štvrtok 6. mája 2010

Čokoládová torta

Túto nedeľu bude veľmi krásny sviatok - DEŇ MATIEK. Nezabudnite na svoje maminky, mamičky, mamky a určite im zablahoželajte a poďakujte za to, že ste ... Kvetinke sa určite potešia a tí, čo si trúfnu môžu aj niečo upiecť a venovať svojej mame napríklad aj túto tortu. Mala by sa podariť každému, skutočne nepatrí medzi tie zložité. Najväčším problémom bude asi zohnať fóliu, ale určite si poradíte.


170 g masla
250 g (1 pohár) kryštálového cukru
3 vajíčka
750 g (3 poháre) hladkej múky
1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
125 g (0,5 pohára) kakaa
300 ml mlieka

Zdobenie:
200 g čokolády na varenie
100 g masla
čistá bublinková fólia (taká do čoho sa balí sklo)
jahodový džem

Zmäknuté maslo a cukor som si ručným mixérom vymiešala. Postupne som pridávala vajíčka a miešala. V druhej miske som si zmiešala múku, prášok do pečiva a kakao. Taktiež som postupne pridávala zmes múky a mlieka k vajíčkovo-maslovej zmesi.
Formu na pečenie som si vyložila papierom na pečenie, kraje som vymastila maslom a vysypala múkou. Do takto pripravenej formy som vliala cesto. Rúru som si predhriala na 190°C a tortu piekla cca 55 minút, ale kontrolovala som ju, aby sa mi nespálila. Po upečení som cesto nechala 10 minút odpočívať a až potom som ho vybrala z formy. Položila som ho na mriežku a nechala ho vychladnúť.
Ozdobu z čokolády som si pripravila tak, že som si nad parou rozpustila čokoládu na varenie a vymiešala ho s maslom. Do tortovej formy som na spodok pripevnila fóliu s vypuklou časťou nahor (nie je dobré, keď je už fólia vypukaná, musí byť ešte v celku) a na ňu som rovnomerne naliala čokoládu. Vložila som ju do chladničky. Keď čokoláda stuhla, formu som otvorila a opatrne som stiahla fóliu. Aby ozdoba dobre držala, tortu som potrela domácim jahodovým lekvárom (môže byť aj iný).
Pôvodný recept na túto tortu nájdete tu.

streda 5. mája 2010

Obložený chlebík so šalátom, nivou a marinovanými bravčovými kúskami

Na večeru ideálne jedlo. Skúste.


300 g bravčového stehna

Marináda:
2 lyžice pretlaku
1 lyžica ustricovej omáčky (nemusí byť)
1 lyžička chilli omáčky
1 lyžička vegety
1/2 lyžičky cesnakového prášku
1/2 lyžičky čierneho korenia

olej

chlieb
tatárska omáčka alebo horčica
šalát
syr niva

Mäsko som si nakrájala na tenšie plátky a naklepala ho, následne som si ho nakrájala na menšie kúsky (cca 1x1 cm). Prísady k marináde som si zmiešala v miske a až do pripravenej marinády som pridala mäso. Marinované mäso som poliala olejom a prikryla celofánom. Priznám sa, že toto mäsko odpočívalo v chladničke celých 10 dní. Olej zabránil, aby sa mäso pokazilo. Teda po desiatich dňoch som mäsko piekla na teflonovej panvici takých 20 min. Na panvicu už netreba dávať olej, mäso je dosť mastné od oleja, v ktorom sa marinovalo a pekne sa upečie.
A už finišujeme. Niektoré chlebíky som si ponatierala tatárskou, iné horčicou. Na to som poukladala umytý šalát, ďalej upečené mäso a nakoniec kúsky syru niva. Hotovo. Dobrú chuť.

utorok 4. mája 2010

Bryndzová polievka

Ďalšia polievka, ktorú som varila po prvý krát a zapáčila sa mi. Síce som si zásmažku spravila trošku hustú, ale tu na blogu uvádzam pomer, ktorý by sa mal použiť, aby z polievky nevznikol prívarok :).


3 ks stredne veľkých zemiakov
1 l vody
100 g bryndze
soľ
vegeta

Zásmažka:
2 lyžice oleja (maslo, tuk)
2 lyžičky sladkej červenej papriky
2 lyžice múky

Zemiaky som si očistila a nakrájala na menšie kúsky. Do hrnca som si napustila 1 l vody a s 1 lyžičkou soli som dala variť zemiaky. Keď boli zemiaky uvarené, odobrala som si za 2 naberačky polievky a rozmiešala som ju s bryndzou. Do polievky som pridala rozmiešanú bryndzu, a nechala som ju variť cca 5 min. Podľa potreby som dosolila polievku. Po 5 min. som si spravila zásmažku tak, že na menšej panvičke alebo teflonke som si rozohriala olej, pridala som červenú papriku, chvíľočku som to pražila, takých 20 sek. a pridala som múku. Aby som nemala hrčky, používam takúto metličku. Znova som si odobrala 2-3 naberačky polievky, s ktorou som si zásmažku rozriedila. Keď bola zásmažka hladká, prilievala som ju postupne, za stáleho miešania do polievky. Polievku som nechala zovrieť a bola hotová. Vzhľadovo sú síce aj krajšie polievky, ale chuťovo určite za nimi nezaostáva.

nedeľa 2. mája 2010

Nivová a hríbová pomazánka


Nivová pomazánka
Mám rada aj tú z obchodu, ale aj takúto vlastnoručne vyrobenú.

100 g syru Niva
4 lyžice kyslej smotany
1 tavený syr (100 g črievko)
1/2 lyžičky čierneho korenia

Pomocou mixéra som si nivu rozmixovala, pridala som kyslú smotanu, syr črievko a čierne korenie. Celé som to dobre vymiešala a podávala s pečivom. Soliť netreba, keďže niva je dosť slaná.

Hríbová pomazánka
Kamaráti, pre ktorých som tieto dve pomazánky pripravovala sa nejak nevedeli nasýtiť z hríbovej, bola fakt vynikajúca.

200 g šampiňónov
olej
1 tavený syr (100 g črievko)
4 lyžice masla
1/2 lyžičky čierneho korenia
1/2 lyžičky soli (alebo vegety)

Šampiňóny som si umyla (ja ich umývam) a nakrájala na menšie kúsky. Na panvici som si ich na troške oleja orestovala (cca. 7 min.). Potom som ich preložila do misky a nechala vychladnúť. Po vychladnutí som k nim pridala maslo, syr a korenie. Na hodinku - dve som ich dala do chladničky, aby sa chute spojili. Finitóóóó. 

Update: K orestovaným hríbom som pred koncom pridala najemno nasekanú petržlenovú vňať (asi 2 stonky), ktorá sa výborne hodila k pomazánke a to nielen chuťovo ale aj vizuálne.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...