pondelok 6. decembra 2010

Pečené kuracie prsia so syrom, opekanými zemiakmi a zelerovo-mrkvovo-jablkovým šalátom s tatarskou

Začalo to tým, že som dostala recept od kolegyne. Základom bolo morčacie mäso a ako aj v nadpise vidieť, už hneď v prvej ingrediencii som sa sekla. Niekedy to proste nevyjde, niečo si naplánujem, ale potom to nezoženiem v tom našom Kauflande a do iného obchodného reťazca sa mi nechcelo ísť. Takže som recept trošku pozmenila, doplnila som ešte ochutené maslo a ako hlavnú koreninu som použila majoránku. Je dobrá nielen na mäsko, ale aj na zemiaky. Šalátik som proste musela vyskúšať, kúsok zeleru bol dobrým základom, aby som dala šancu tejto nepopulárnej zelenine. A čo sa mi najviac na celom tomto obede páčilo, tak to boli zemiaky. Mne sa videli strašne exkluzívne, konečne to nevyzeralo, že sú tam, len tak pohodené. 


Kuracie prsia:
2 x 500 g kuracie prsia s kosťou a kožou
20 g mäkkého masla
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1/2 lyžičky cesnakového prášku
2 lyžičky majoránky
2 bielka (alebo 1 celé vajíčko)
múka
100 g syru Eidam
6 plátkov anglickej slaniny

Šalát:
180 g očisteného zeleru
1 mrkva
1/2 jablka
1 lyžička citrónovej šťavy
150 g syru Eidam
5 lyžičiek tatarskej omáčky
2 lyžičky kyslej smotany

Pečené zemiaky:
zemiaky (plný plech)
vegeta
červená paprika
čierne korenie
cesnakové korenie
soľ
majoránka
voda
olej

Zmiešala som si zmäknuté maslo so soľou, čiernym a cesnakovým korením a tiež majoránkou. 
Pripravila som si jenskú misu tak, že som si na dno dala 6 plátkov slaniny.
Kuracie prsia som si umyla, na koncoch prsíčok som uvoľnila kožu a rukami som pod ňu naniesla ochutené maslo. Pekne som ich ponatierala pod aj nad kožou. Trošku som ich ešte poprášila majoránkou a zospodu (tam kde je kosť) som ich nasolila a nakorenila. Kuracie prsia som si obalila v múke, potom som ich vložila do mierne vyšľahaných bielkov (žĺtka som nemala, lebo som ich použila do polievky, ale bielka teraz stačili) a vložila som ich kožou dole do vopred pripraveného taniera, kde som už mala nahrubo nastrúhaný syr Eidam. Syr sa pekne nalepil na kožu, ale aj ku kosti som dala trošku syru, aby sa mäsko mohlo zlepiť so slaninou.
Kuracie prsia som prikryla alobalom a v predhriatej rúre najprv na 200°C (horné-dolné pečenie) som ju piekla 60 min. a potom som ich odokryla a na funkcii grilovanie, na 175°C, som ich dogrilovala, cca za 10-15 min.

Zeler a aj mrkvu som si očistila a nahrubo som si ich nastrúhala. Tiež som si nahrubo nastrúhala syr a jablko. Pridala som k šalátu citrónovú šťavu a všetko som to premiešala. Šalátik som rozdelila na 2 časti. K 1/2 som pridala tatarskú omáčku a kyslú smotanu a do druhej, zdravšej verzii, som pridala len trošku soli a čierneho korenia. Obe verzie sú veľmi dobré, ale chutnejšia je tá s tatarskou.

Zemiaky som si umyla a prekrojila som ich na polovicu. Nožíkom som urobila zárezy tak, aby som ich úplne neprekrojila. Poukladala som ich vedľa seba na plech. Okorenila som ich vegetou, červenou paprikou, čiernym korením, cesnakovým korením, soľou a majoránkou. Podliala som ich asi 300 ml vody, pokvapkala olejom a v rúre na 200°C som ich piekla cca 40-50 min. (spolu s mäskom). 

4 komentáre:

  1. Oh,Kinga aj keď je skoro už nočná hodina, hneď by som si dala.Ale to by som musela ísť aj porúbať drevo :}. Páči sa mi ako krásne dôkladne rozpíšeš každý recept.Pekný zbytok mikulášskeho dňa!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozpisujem recepty, aby aj taký ako je ten MÔJ alebo môj brat, ktorý nevaria, si niekedy mohli uvariť niečo, čo by sa im páčilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rozpisuj, rozpisuj :) Mne ako zacinajucej zienke domacej sa to strasne hodi, hlavne tu v anglicku, lebo tu sa vari uplne inac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Rozpisujem :). Viem si predstaviť, že v Anglicku sa varí inak. Pre mňa sú základom koreniny, tých mám dosť a používam ich rada.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...