štvrtok 16. februára 2012

Grilovaný losos so smotanovými gnocchi /ňoki/ s kapary, olivami a sušenými paradajkami

Cez víkend sme si s kamarátmi vyšli do reštaurácie, kde mali už vtedy valentínske menu. Bolo veľmi vydarené a takéhoto lososa si dala moja kamarátka. Vie, že nemám zábrany ochutnávať z každého taniera, ktorý mi je k tomu naklonený (teda len v rámci našej spoločnosti), preto mi ponúkla zo svojho. Skutočne to chutilo vynikajúco a keďže v ten deň som práve kúpila podkovičky lososov, vedela som čo bude naša Valentínska večera.


350 g losos steak
soľ
čierne korenie
olivový olej

500 g gnocchi (ňoki)
1 menšia červená cibuľa
250 ml 30% šľahačky
3 lyžice kyslej smotany
2 lyžice kapary
100 g zelených olív
6 ks sušených paradajok
petržlenová vňatka (podľa chuti)
olivový olej
soľ
čierne korenie

citrón

Omáčku som si pripravila tak, že som si v panvici na olivovom oleji orestovala nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. Medzitým som si opláchla kapary, keďže som ich kúpila v slano-kyslom náleve a namočila som ich do studenej vody. K cibuli som pridala šľahačku, kyslú smotanu, nasledovali zliate kapary, na kolieska nakrájané zelené olivy a na plátky nakrájané sušené paradajky. Omáčku som dochutila ešte soľou a čiernym korením. Môže sa použiť aj biele korenie, len ja ho nemám rada. Omáčku som varila na miernom ohni asi 10 min.
Keď už je skoro hotová, môžu sa uvariť gnocchi. Treba ich vložiť do vriacej vody a riadiť sa návodom. Moje boli hotové za 2-3 min., proste len vyplávajú navrch. Scedila som ich a vložila do hotovej omáčky, pridala som aj nadrobno nakrájanú petržlenovú vňatku a všetko som premiešala.
Lososov som mala mrazených, tak som ich najprv rozmrazila (3 ks). Lososov som si len osolila, okorenila čiernym korením a olivovým olejom. Na rozohriatej panvici som ich z oboch strán opiekla. Medzitým som si rozohriala rúru na 180°C, zapla som grilovaciu funkciu a mriežku som si preložila úplne hore. Keď sa losos z oboch strán opiekol, preložila som ich do zapekacej misy, poliala som ich troškou olivového oleja a v rúre som ich ešte grilovala asi 10 min.
Pri podávaní som lososa pokvapkala citrónovou šťavou.

2 porcie

5 komentárov:

  1. toto vyzera supersky!!! presne podla mojho gusta!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj mňa teší, keď je jedlo nielen chutné, ale aj fotogenické :)

      Odstrániť
  2. Tak toto vypadá veľmi zaujímavo, hlavne tá príloha, čo sa týka lososa ten je určite fantastický:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. losos je losos, v tomto prípade fakt nebol nijak extra dochutený a tie ňoki, aj keď polotovar (robiť ich už asi nikdy nebudem), boli fantastickéééé

      Odstrániť
  3. uzasny napad... vidis, mne by nikdy nenapadlo urobit gnocchi ako prilohu k rybe a pritom to musi byt naozaj super. bomba!

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...