pondelok 16. augusta 2010

Ostro-kyslá polievka

Polemizovať či je to pravá čínska ostro-kyslá polievka alebo nie, je hlúposť. Ja ju mám rada aj takúto a v Číne som ešte nebola ..., ale zato na Miletičke ... hmmm. Je tam jedna drevená búda, kde robia nehorázne dobrú polievku, ale štípe ako diabol.
Tak ale vráťme sa k tejto mojej polievke. Kôli nej som si kúpila 8 litrový hrniec. Neľutujem. Predtým som to robila v 5 litrovom hrnci, ale pridávaním jednotlivých surovín sa jej objem vždy zväčšil a len, len, že mi to nevyvrelo.
Túto polievku pridávam aj preto, lebo mi ju naša dlhoročná spolubývajúca Ildi nedávno pripomenula, že už čaká, kedy sa objaví na blogu. V čase keď sme spolu bývali, som ju pomerne často robila. Takže tu je, môžeš ju vyskúšať.


400 g kuracích pŕs
1 lyžička soli
1 l + 3 l vody
5-6 bujónov (hovädzí, kurací alebo bravčový)
15 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
1 lyžica štipľavej červenej papriky
3 mrkvy
200 g (6 ks) šampiňónov
2 hrste judášových uší - hríby
5 cm červenej feferónky
10 ks zaváranej červenej kapie v oleji
200 g bieleho tofu syru
1 lyžica štipľavej červenej papriky
6 lyžíc octu
6 lyžice solamylu
2 vajíčka

Kuracie prsia som si umyla a preložila som ich do väčšieho hrnca. Hrniec by mal mať objem aspoň 5 - 6 litrov. Mäso som zaliala 1 litrom vody a pridala som za lyžičku soli. Varila som ich asi 30 min., potom som ich vybrala a nechala trošku vychladnúť.
Medzitým, ako sa varilo mäsko, pripravila som si zeleninu. Skoro všetko som si nakrájala v mixéry. S ním to ide o dosť rýchlejšie. Pomocou mixéra som si teda nakrájala mrkvu, šampiňóny, kúsok feferónky a zaváranú kapiu v oleji. Kapia v polievke bude pôsobiť akoby tam plávali chilli papričky teda, že je štipľavá. Skutočnú štipľavosť však dodá zomletá červená paprika alebo chilli. Judášove uši som si namočila do vody. Tofu som si tentoraz nakrájala na malé kocky, ale časť sa môže aj nakrájať nadrobno pomocou mixéra. Do polievky idú aj bambusové výhonky nakrájané nadrobno, ale tie som tentoraz nemala.
Takže, keď už bolo mäsko uvarené, vybrala som ho a keď vychladlo tiež som ho v mixéry nakrájala.
K jemnému vývaru, ktorý mi zostal z uvareného mäsa, som priliala ešte 3 litre vody a pridala som aj kocky bujónu a štipľavú červenú papriku. Priliala som sójovú omáčku. Tej dávam hojne, ale veď na toľko litrov aj treba. Pridala som nakrájanú zeleninu a mäso. Počkala som, kým to zovrelo a varila som ju 30-40 min. Keďže je všetko nakrájané nadrobno, polievka sa rýchlo uvarí. 
Záverečná fáza patrí octu, ktorým som si polievku dochutila. Pridala som aj solamyl. Ja ho pridávam tak, že cez malé sitko (používam ho väčšinou na kakao) preosejem solamyl do polievky vždy po lyžičke a zamiešam. Ak sa prileje solamyl naraz, vzniknú hnusné sopľavé hrudky, ja to neznášam. Keď už polievka  prevrela aj so solamylom, ochutnám ju, ak treba pridám ešte sójovú omáčku, ocot alebo soľ (aj keď bujóny sú dosť slané, väčšinou soľou už nedochucujem). Nakoniec pridávam poslednú ingredienciu a to vajíčka. Rozšľahám si ich v miske a postupne prilejem do polievky, ktorú celý čas miešam. 2 minútky a polievka je hotová.
Neoplatí sa z nej robiť menej, u nás je veľmi obľúbená a za 2-3 dni ju celú zjeme a to sme len dvaja.
Polievku robím podľa Alenkinej ostro kyslej polievky.

3 komentáre:

  1. jeeej, Kinga, teraz som objavila tuto tvoju polievku:-)) nedavno som ju robila aj ja a ani som netusila, ze je aj u teba, a .....vsimni si ten tanierik:-DD http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/11/ostrokysla-polievka.html, vyskusam pridat aj od teba nejake suroviny co som nedala:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. žeby sme nakupovali na rovnakom mieste ...,ale asi ani nie, skôr, ten čínsky dovoz je všade rovnaký. Z NY som si priniesla ďalšiu misku a lyžičku s ázijským motívom, aby som to mohla striedať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja by som tú vetu "Kuracie prsia som si umyla" trochu zmenila (rozumiem tomu tak, ze si si umyla svoje prsia, ktoré más kuracie...).
    Stací takto:
    Kuracie prsia som umyla atd.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...