Hamburger, hamburger, hamburger ... Jedno z jedál, ktoré má ten MÔJ najradšej. Ja si viem predstaviť aj lepšiu pochúťku, ale z času na čas si hamburger doprajem aj ja. Nie je to úplne domáci hamburger, keďže žemle kupujem v Lidl a nie sú práve ideálne. Zahrávam sa však s myšlienkou výroby vlastných žemlí, len keby toho času bolo viacej.
1/2 zväzku petržlenovej vňate
3/4 lyžičky soli
3/4 lyžičky cesnakového korenia
3/4 lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky oregana
1/2 lyžičky chilli korenia
30 g nahrubo nastrúhaného syru Eidam
3 plátky na kocky nakrájanej anglickej slaniny
3 plátky na kocky nakrájanej anglickej slaniny
1 vajce
2 lyžičky strúhanky
3 ks plátkového syru
2 paradajky
3 väčšie uhorky
zopár lístkov šalátu alebo čínskej kapusty
kečup
2 veľké cibule
3 ks hamburgerových žemlí
maslo
Mleté mäso som si zmiešala so všetkými koreninami a ostatnými surovinami. Pomocou mokrých rúk som si vytvarovala 3 väčšie mäsové placky. Na 32 cm teflónovej panvici som si rozohriala trošku oleja a sem som vložila mäso. Mäso som si pomocou obracačky pritlačila k panvici a chvíľku som ju pridržala na mäse.
Popritom som si ešte nakrájala na mesiačiky cibuľu a pridala som ich na panvicu k mäsku. Pridala som aj štipku soli a cibuľu som nechala skaramelizovať skoro tak dlho, ako sa robilo mäso, teda cca 20 min. Mám veľmi rada takto upravenú sladkú chuť cibule. Asi 5 min. pred koncom som na mäso dala plátky syru a počkala som kým sa mierne roztopí.
Medzitým som si nakrájala na kúsky uhorku. Niekedy si zvyknem uhorky nastrúhať na jemnej časti strúhadla a pridávam ich do hamburgerovej pyramídy, ako to robia aj v Mekáči. Teraz som ich však jednoducho nakrájala, tak ako sa jedli v USA. Ďalej som si nakrájala na kolieska paradajky a umyla a natrhala som si čínsku kapustu (alebo iný šalát). Hamburgerové žemle som si prekrojila a natrela som si ich maslom. Keď boli cibuľky hotové, vybrala som ich a na ich miesto, vedľa mäska, som uložila maslovou stranou nadol žemle. Nechala som ich tam asi 5 min., aby sa zohriali a dostali chrumkavú kôru.
Nakoniec som všetko spojila. Žemle som si potrela kečupom (obe časti), na to som položila kúsok šalátu, pridala som paradajky, hamburgerové mäso, na vrch cibuľku a celé som to prikryla druhou polovičkou žemle. Vznikla z toho poriadne vysoká pyramída. Uhorky som len priložila vedľa žemlí.
Ešte by sa k tomu mohli spraviť hranolčeky, ale mne aj tá jedna žemľa na obed stačila.
1 ženská porcia a 1 mužská porcia
Nepochybujem, že tie žemle ti výjdu excelentne.Môj 13 ročný syn miluje hamburgeri.Takže určite vyskúšam tvoj recept.V stredu mi dorazí 5 kg balíček domáceho hovädzieho - takže už viem, čo z jeho časti pripravím, myslím,že nebude vadiť ak bravčové nahradím hovädzím?Asi to bude trochu suchšie, najideálnejši by bol asi mix.
OdpovedaťOdstrániťMyslím si, že hovädzie mäso bude ešte lepšie ako bravčové. Aj v USA robili hamburgery z hovädzieho mäsa a tam sa nás aj pýtali, ako veľmi ho chceme mať prepečený. Na výber bolo "rare, medium-well a well-done". Ten MÔJ si dával medium-well. Syn sa určite poteší domácim hamburgerom.
OdpovedaťOdstrániťtak kebyže takto vyzerajú hamburgery vo fast food-och, tak chcem byť od nich pribratý !!! :)
OdpovedaťOdstrániť