pondelok 24. mája 2010

Cuketová polievka

Ďalšia z radu nedeľných krémových polievok. Neviem, neviem či sa niekedy dostanem k tomu, aby som varila klasický vývar.
Túto polievku mi cez Skype nadiktovala moja sesternica, ktorá žije v Salzburgu. Keďže čítala môj blog, opýtala sa mi či robievam aj cuketovú polievku, a ja že: NIE. Tak mi v rýchlosti nadiktovala recept. Dúfam, že si ho aspoň z časti pamätám a tu je výsledok. Odporúčam vyskúšať, je fakt vynikajúca.


2 ks asi 15 cm cukety (cca 500 g)
1 stredne veľká cibuľa
500 ml vody
1 lyžička soli
čierne korenie
vegeta
200 ml smotany na varenie
+ 300 ml vody na rozriedenie

Cukety som si pomocou kefky a Jary umyla. Keďže som ich nešúpala, tak som si ich radšej poriadne vydrhla. Cukety som si nakrájala na menšie kúsky a vložila som ich do hrnca. Cibuľu som si očistila a bez krájania, teda celú som ju pridala k cukete. Podliala som to celé 1/2 l vody, osolila a ovegetila. Cuketu som varila, kým nezmäkla, asi tak 20-30 min. Potom som vybrala cibuľu, tú môžeme vyhodiť, už ju nepotrebujeme a ponorným mixérom som to celé rozmixovala. Vznikla mi z toho hustá zelenkavá polievka, ktorú keď som ochutnala, tak som si povedala ... ejha. Bola fakt dobrá. Ale keďže podľa receptu od sesternice som mala pokračovať tak, že som mala pridať smotanu na varenie a polievku rozriediť vodou, tak som teda pokračovala. Pridala som ešte čierne korenie a nechala polievku prevariť. Aj takto bola vynikajúca, díky Maja :).

5 komentárov:

  1. Pomocou jary ? Vam vazne preskocilo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že som pri zmysloch, ďakujem za opýtanie :). Len taká otázka, taniere sa u Vás umývajú čím? Ja som tú cuketu umyla a opláchla, nenamáčala som ju do Jary. Inak v súčasnosti už používam EKO čistiaci prostriedok na riad, ktorý je vhodný aj na umývanie ovocia a zeleniny ...

      Odstrániť
    2. nefunguje?

      Odstrániť
  2. Neznášam varenú cibuľu v jedlách, ale v tomto recepte môže povarená ostať a možno ju zmixovať spolu s cuketou a je to. Jednak kvôli hustote i chuti. Takto je ok aj cibuľová polievka.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...