štvrtok 29. júla 2010

Plnený baklažán /čo dom dal/ s celými zemiakmi

No dobre, dobre ... ani ja nemám doma len tak pohodené baklažány, tie som si predpripravila. Ale plnka do baklažánu bola skutočne len z toho, čo som našla v chladničke, keďže po dovolenke som ešte nestihla urobiť veľký plánovaný nákup. Bolo to síce len také skúšanie a ani som si nemyslela, že z toho vyjde taký dobrý recept, preto som si najprv ani poznámky nerobila. Až dodatočne som si poznačila ingrediencie. Takže ..., odporúčam vyskúšať!


3 stredne veľké baklažány
1 menšia cuketa
50 g syru Niva
50 g tvrdého syru napr. Eidam
1/2 črievka - 50 g taveného syru
3 lyžice kyslej smotany
1/2 (cca 7 cm) červená feferónka
trošku kukurice
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1/2 lyžičky cesnakového prášku
2 lyžičky oregana
12 ks suchej salámy napr. Vysočina

Zemiaky:
800 g malých nových zemiakov
1 kocka hovädzieho bujóna
30 g masla
1 zväzok petržlenovej vňate

Baklažán som si predpripravila tak, že som si ho umyla, odrezala som konce a prekrojila na polovicu. Potom som ich mierne nasolila a nasolenou časťou som ich položila na savý papier. Baklažán sa takto krásne za 15 min. vypotil. Potom som vydlabala stred tak, aby na krajoch zostalo trochu dužiny a tento stred som si nakrájala na malé kocky. Cuketu som si tiež umyla a nakrájala som ju na menšie kocky. Na oleji som si za 10-15 min. udusila baklažán a aj cuketu. Nivu aj Eidam som si nakrájala na menšie kocky a pridala som ich k zelenine. Ďalej som pridávala tavený syr, kyslú smotanu, nadrobno nakrájanú feferónku, kukuricu a koreniny. Nechala som nech sa to pekne prevarí. Trvalo to asi 5 min.
Do pripravených baklažánov som vložila 2 ks salámy a prikryla som ich pripravenou zmesou. Ak robíme vegetariánsku verziu salámu nedávame. V predhriatej rúre som ich nechala zapiecť na 180°C, 35 min.

Malé zemiaky som si kefkou poriadne umyla. Zemiaky som dala do väčšieho hrnca, zaliala som ich vodou a pridala som 1 hovädzí bujón. Môže byť aj zeleninový, kurací alebo len obyčajná vegeta. Zemiaky som takto uvarila do polomäkka. Teda tak, aby zostali v celosti a nerozpadávali sa.
V panvici som si roztopila maslo, pridala som nadrobno nakrájaný petržlen. Keď boli zemiaky hotové, pomocou sitka som ich vylovila z vriacej vody a vložila do maslovo-petržlenovej panvice, kde som ich ešte chvíľku opekala.

Baklažán aj zemiaky sme zjedli spolu so šupkou.

3 porcie

4 komentáre:

  1. hladala som recept na plneny baklazen a google mi vyplul tento tvoj, diky moc, super inspiracia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dnes na veceru .... :):):) som zvedavy ako mi to vyjde ... dieta mi to asi zhundre ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. deti sú už len také :(, možno im časom dôjde čo je dobré

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...