nedeľa 11. júla 2010

Slané palacinky so syrovo-smotanovými kuracími kúskami

Na slané palacinky sme chodili pomerne často v čase, keď sme bývali ešte v našom hlavnom meste. Pod panelákom sme mali palacinkáreň, kde robili obrovské palacinky a my sme skúšali rôzne obmeny slaných palaciniek. Napr. mexickú kuraciu palacinku, špenátovú s vajíčkom, s pečienkou a moja obľúbená bola nivová s kuracím mäsom. Niečo podobné som sa snažila vyčariť aj vo svojej vlastnej kuchyni a výsledok je nasledovný.


Slané palacinky:
300 ml mlieka
2 vajcia
200 ml minerálky
100 ml oleja
220 g polohrubej múky
1/2 lyžičky soli

Syrovo-smotanové kuracie kúsky:
300 g kuracích pŕs
100 ml smotany na varenie
1/2 črievka - 50 g taveného syru
50 g syru Niva
4 lyžice kyslej smotany
soľ
čierne korenie
grilovacie korenie
oregano
jemné čína korenie
cesnakové korenie

Najskôr som si pripravila cesto na palacinky. Do mlieka som pridala vajíčka, minerálku a olej. Dobre som si tieto suroviny rozmiešala a postupne som pridala aj polohrubú múku a soľ. Cesto som nechala asi 30 min. odpočívať. Až potom som si palacinky postupne upiekla. Použila som teflónovú panvicu, ktorá mala priemer až 32 cm. Chcela som veľké palacinky. Pod každú palacinku som si dala kvapku oleja a z oboch strán som ich upiekla.
Medzitým som si pripravila aj mäsko. Kuracie prsia som si nakrájala na menšie kúsky, tie som si okorenila všetkými koreninami, ktoré som uviedla medzi surovinami. Chvíľku som nechala aj mäsko odpočívať. Potom som si ho na troške oleja opiekla do biela. Mäsko som si vybrala a do výpeku som pridala smotanu na varenie, syr črievko a aj nivu. Keď sa mi syry pekne roztopili, pridala som do omáčky koreniny, ktoré som použila na mäso. Soľ som, ale nepridávala, keďže niva je dosť slaná. Pridala som aj kyslú smotanu a nechala som omáčku prevariť. Nakoniec som do omáčky pridala aj mäso.
Pri podávaní som palacinky naplnila kuracími kúskami, ktoré som zrolovala a aj na vrch palaciniek som dala trošku omáčky.

palacinky - 5 ks, kuracie mäso - 3-4 porcie

7 komentárov:

  1. v Prahe sem chodili do jedej restiky na Kureci smes Brazil, a to bolo cosi podobne (bez syra a plus kukurica) a palacinky boli pokrajane, a bolo to v miesane k masu a ost. prisadam.
    aj doma som uz robila, ale s ryzou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. prave som to dorobila, len miesto nivy som dala udeny syr prezoze nivu som nezohnala a je to skvele :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujeme za recept, veľmi nám chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...