sobota 27. novembra 2010

Dots torta /Túró rudi torta/

Ešte aj teraz, keď ideme do Maďarska a zastavíme sa v potravinách, tak si zakaždým kúpim túto tyčinku. Mám ju strašne rada a túto tortu som si už pomerne dávno vylinkovala, že si ju raz musím spraviť.
Na Slovensku sa tiež objavili tieto tyčinky s názvom Dots, ale tu som si ich nikdy nekúpila. Myslím si, že by stratila to čaro. Takto si ju môžem dať iba občas a preto je pre mňa taká výnimočná.
Len minule som písala, že u nás sa sladkosti nepečú často. Tak a teraz som si poriadne protirečila, lebo toto je už druhá torta v priebehu dvoch týždňov a práve som vložila do chladničky ďalšiu na dnešnú žúrku.


Cesto:
2 vajíčka
60 g kryštálového cukru
60 g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva
10 g kakaa

Krém:
1 lyžica práškovej potravinárskej želatíny
100 ml vody
500 g tvarohu
100 ml kyslej smotany
150 g práškového cukru (v pôvodnom recepte podľa chuti 150-250 g cukru)
1/2 balenia vanilkového cukru (v pôvodnom recepte bol 1 vanilkový struk)
kôra z 1 citróna
šťava z 1/2 citróna
250 ml studenej šľahačky

3 lyžice kakaa
tortová forma s priemerom 24 cm
maslo a múka na vysypanie tortovej formy

Do tortovej formy som si vystrihla papier na pečenie a ten som si vymazala maslom a posypala múkou (aj okraje). Robím to vždy tak, aby som mala istotu, že sa mi piškótové cesto pekne oddelí od spodku.
Cesto som si pripravila tak, že som si pomocou ručného mixéra vymiešala vajíčka s kryštálovým cukrom do hustej peny. Do ďalšej misky som si preosiala múku, prášok do pečiva a kakao. Za stáleho miešania som postupne pridávala k vajíčkam zmes z múky. Zmiešané cesto som si vyliala do pripravenej tortovej formy a rovnomerne som ho rozotrela, ale dávala som si pozor, aby som sa špachtličkou nedotkla dna formy (na tom mieste by sa mi cesto mohlo prilepiť). V rozohriatej rúre na 175°C som ju za 12 min. upiekla. Keď bolo cesto upečené, nechala som ho vychladnúť.

Krém som si pripravila tak, že do malého hrnca som si v 100 ml vody najprv rozpustila želatínu a keď sa rozpustila, asi po 5 min., zohriala som ju. Potom som ju nechala vychladnúť.
Medzitým som si zmiešala tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, kyslou smotanou, kôrou z citróna a pridala som ešte šťavu z 1/2 citróna. V ďalšej mise som si do tuhého snehu vymiešala šľahačku (asi 5 min.) a pridala som ju opatrne k tvarohu. Nakoniec som priliala aj želatínu a všetko som to opatrne premiešala. Krém som vyliala na vychladnuté cesto, ktoré som opäť vrátila do čistej tortovej formy. Tortu som vložila na noc do chladničky. Pred podávaním som ju ešte dozdobila tak, že som si vystrihla z papiera krúžky, ktorými som pokryla tortu a cez malé sitko som poprášila kakaom vrchnú časť torty. Pomocou pinzety som opatrne odstránila papierové krúžky a mohlo sa podávať. Vlastne nie, predtým sa ešte fotilo ...

cca 10 kúskov

13 komentárov:

  1. Nagyon dobré vyzerá tá tortička, hmmm teraz ku kávičke by sa nám zišla :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak sa do nej treba pustiť a pripraviť ju :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. - vieš ako sa hovorí - nikdy nehovor nikdy :) - teda, aspoň mne sa to vždy vypomstilo, niečo poviem, napíšem a vzápätí porušujem alebo tak :) - ale tortička sa Ti vydarila úplne nádherne, fakt, takéto mám najradšej, ľahučké, osviežujúce - oplatí sa pre ňu narušiť trošku , no nie ? ... Kinguš, Tvoj blog je krásny, už som sem viac krát zablúdila pokochať sa, dnes som si konečne našla chvíľku času a nedalo mi nenapísať aspoň pár slov. Veľa inšpirácie, krásne fotky - radosť pozerať. Prajem veĺa veľa úspechov, rada sa sem k Tebe opäť vrátim. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aaaach ... Veľmi ma teší každá pochvala a určite sa budem snažiť sem dávať recepty a fotky, ktoré budú inšpiratívne.
    Tvoj blog sledujem skoro od začiatku a podľa tvojich receptov z MIMI som varila nejaké jedlá.
    Budem rada, keď sa sem ešte vrátiš :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ako pozerám na tie obrázky tortičky, tak by sa mi zišla 3D tlačiaren.....vytlačiť a spapať hneď !!!! :), vynikajúco vyzeráááá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. díky Rampo, keď sa dopracuješ k takej tlačiarni informuj aj mňa, mám zopár fotiek, ktoré by sa oplatilo vytlačiť

    OdpovedaťOdstrániť
  7. a zas len pred obedom kukam jedlo :P
    inak gratulujem k tomu tastepotting-u :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Díky Viera, takto cez tastepotting na moju stránku kliklo asi 200 ľudí z rôznych krajín a to ma strašne teší. Skúsila som to a vyšlo to, jupíííí ...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Looks really lovely!
    Can you send me the recipe in English, please?
    Thanks!
    imreviki@hotmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tortička vyzerá výborne a chutí fantasticky ...robila som ju cez víkend na rodinnú oslavu a to boli chválospevy :)...mňaam, zostal mi už len posledný kúsok ku káve, idem si ju vychutnať :)
    Máš krásny blog s výbornými receptami a zaujímavým čítaním, rada sem nakuknem ...Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Veľmi ma teší, že sa tortička podarila a že chutila :). Musím sa trošku polepšiť a začať písať pravidelnejšie na blog ... keď viem, že sa číta.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Bruce - I´m glad that you like my blog.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...