pondelok, 28. júna 2010

Smotanovo syrová pizza s cuketou

Pizzu jedia snáď všetci, či už v pizzerii, kupovanú alebo vlastnoručne zarobenú. My realizujeme všetky tri varianty, ale čo už len budem písať o tých kupovaných ..., radšej  napíšem o vlastnoručne vyrobenej. Klasické pizze poznáme, tentoraz som ale vyskúšala pizzu so smotanovo syrovým základom a cuketou. Použila som tri druhy syrov, aby som zistila, že ktorá kombinácia je najlepšia.


Cesto:
250 ml mlieka
1 lyžička cukru
42 g droždia (modrá kocka)
1,5 lyžičky soli
400 g polohrubej múky

Omáčka:
200 g kyslej smotany
1/2 črievka - 50 g taveného syru
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1/2 lyžičky vegety

Obloženie:
1 kg mladej malej cukety
soľ
čierne korenie
oregano
cesnakový prášok
olej
100 g nakrájanej mozzarelly
60 g nastrúhaného syru typu Eidam
50 g syru Niva

Ako prvé som si spravila kvások. Do mlieka som si nasypala za lyžičku cukru a zohriala som ich v mikrovlnej rúre, ale len trošku, tak aby bolo vlažné. Do mlieka som si rozdrobila droždie. Za 15 min. droždie vykvasilo.
Časť múky som si preosiala do väčšej misy, pridala som soľ, kvások a pomocou mixéra som začala spracovávať cesto. K cestu som postupne pridala aj zvyšok múky. Ku koncu je už ťažké používať mixér, tak je možné použiť aj ruky a celé to dobre premadžgať. Aby cesto vykvasilo, uložila som ho na teplé miesto. Trvalo to asi 1 hodinku, ale môže sa nechať kvasiť aj dlhšie. 
Medzitým som si pripravila cuketu. Poriadne som si ju umyla, a nakrájala som ju na plátky, asi tak pól centimetrové. Poukladala som si ich vedľa seba a posypala soľou, čiernym korením, cesnakovým práškom a oreganom, potom som si ich pootáčala a okorenila ich aj z druhej strany. Na väčšej teflónovej panvici som si ich na oleji opražila. Keďže ich je veľa chvíľku to potrvá.
Omáčku som si pripravila zmiešaním všetkých surovín na omáčku.
Keď už bolo cesto hotové rozdelila som si ho na dve časti a na pomúčenej doske som ho rozvaľkala podľa veľkosti plechu. Ja nerobím guľaté pizze, ale skôr obdĺžnikové. Plech som si potrela olejom a naň som si premiestnila rozvaľkané cesto. Trošku som si ho poprepichovala vidličkou. Cesto som potrela pripravenou omáčkou, poukladala som jednotlivé syry (vedľa seba, nie na seba) a na to som poukladala pripravenú cuketu. Pizzu som piekla na 180-200°C, cca 13 až 15 min.
Najviac mi chutila tá pizza, kde bola kombinácia syru Niva a cukety.

2 plechy

piatok, 25. júna 2010

Raffaello torta

Mám veľmi rada raffaello guličky, preto som ani na chvíľku nezaváhala, keď som u Slávky natrafila na tento zákusok. Pri väčšine receptov na sladkosti si pomer cukru upravujem, aj tu to tak bolo. Ubrala som asi 40 g. Pre mňa to bolo aj takto dostatočne sladké.


Krém:
400 ml (2 ks) šľahačkovej smotany
200 g (2 ks) bielej čokolády
2 balenia stužovača do šľahačky

Piškótové cesto:
5 vajec
140 g kryštálového cukru
130 g polohrubej múky
1/2 balenia prášku do pečiva
1 lyžica oleja
2 lyžice vody

strúhaný kokos
6 ks raffaello guličiek

Krém do torty som pripravila deň vopred. Na miernom ohni som si v šľahačkovej smotane rozpustila bielu čokoládu. Aby mi neprihorela, niekoľko krát som ju premiešala. Smotanovo-čokoládovú zmes som nechala vychladnúť, a až potom som ju premiestnila do chladničky, do ďalšieho dňa.
Piškótové cesto som si pripravila tak, že som si rozdelila žĺtka a bielka. Bielka som si vyšľahala so štipkou soli do tuha. Potom som si vyšľahala žĺtka s cukrom a postupne som pridávala múku, do ktorej som si primiešala prášok do pečiva. Pridala som aj olej a aj 2 lyžice vody, aby sa cesto trošku uvoľnilo. K žĺtkovej mase som si primiešala asi 1/3 bielkov, aby sa cesto dalo lepšie miešať. Nakoniec som opatrne primiešala aj zvyšok bielkov. V predhriatej rúre som cesto piekla 16 min., na 180°C. Je potrebné ho kontrolovať. Keď sa už na špáradko nenalepí cesto, tak je hotové.
Cesto som nechala vychladnúť. Medzitým som si smotanovo-čokoládovú zmes vyšľahala s 2 stužovačmi. Keď cesto vychladlo, tak som ho pomocou veľkého nožíka prerezala na polovicu a spodnú časť cesta som potrela polovičkou krému. Na krém som položila druhú časť cesta a celú tortu som potrela krémom (aj kraje). Posypala som ho strúhaným kokosom a dozdobila originál raffaello guličkami. Je lepšie keď sa ešte torta dá na pár hodín do chladničky, aby aj krém stuhol. Potom si len uvariť kávu a nakrájať tortu ...

cca 8 kúskov

streda, 23. júna 2010

Hovädzie mäsko s cuketovou omáčkou

Zistili sme, že nám chutí hovädzie mäsko, preto sa ho snažím do nášho jedálnička, kedy tedy zaradiť. Prednedávnom sme ho vôbec nekupovali a ani nejedli. Chyba. Veľká chyba.


Hovädzie mäsko:
300 g (2 kúsky) hovädzieho stehna
soľ
čierne korenie
korenie na steak
2 lyžičky oleja

Cuketová omáčka:
650 g (2 menšie) cukety
20 g masla
300 ml smotany na varenie
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1 lyžička horčice
1 lyžička solamylu
bazalka

Začala som tým, že som si rúru predhriala na 230°C a pripravila som si zapekaciu misu.
Mäso som si naklepala a poriadne okorenila soľou, čiernym korením a korením na steak. Nič viac. Teflónovú panvicu som si čo najviac rozohriala, potom som pridala olej, počkala som pár sekúnd a vložila som do panvice pripravené mäso. Keďže je panvica veľmi horúca, mäso sa hneď zatiahne. Z každej strany som ho opekala 3 minúty. Potom som mäso preložila do zapekacej mise a vložila do predhriatej rúry na 18 min. Pôvodne som ho chcela zapiecť iba 8 min., ale keďže som telefonovala s kamarátkou nejak som to neustriehla. Takže, keď som si uvedomila, že mäsko je už hotové, rýchlo som ho vybrala z rúry a nechala som mäsko ešte 10 minút odpočívať.

Cukety som si umyla Jarou a kefkou na nechty som ich poriadne vydrhla. Potom som si ich nastrúhala na strúhadle s väčšími dierkami. V hlbšej teflonovej panvici alebo hrnci som si na masle udusila cuketu, približne 5 min. Potom som pridala smotanu na varenie, soľ, čierne korenie a horčicu. Spolu som to varila cca 10 min., kým cuketa nezmäkla. Nakoniec som si omáčku zahustila solamylom a to tak, že som si v asi 3 lyžiciach smotany (môže byť aj mlieko alebo voda) rozmiešala solamyl, a cez malé sitko som ho priliala do omáčky. Počkala som pár minút a omáčka bola hotová. Už som ju len dozdobila nasekanou bazalkou. V pôvodnom recepte bol kôpor, ale to jedna z mála rastlín/korenín, ktoré neznášam a nepoužívam.  
Na tanier som dala pár lyžíc omáčky, na to som položila mäsko a poliala som ho výpekom. Hodí sa k tomu aj nejaké to pečivo.

mäso – 2 porcie, omáčka – 4-5 porcií

Cuketovú omáčku som robila z kuchárskej knihy Enni Jó! od Stahl Judit. 

utorok, 22. júna 2010

Baklažánová pomazánka

Tiež jeden z receptov od sesternice. Maja díky :-). Na prvý krát som sa do nej zamilovala, vlastne som ju skoro celú celučičkú zjedla sama. Teraz sa už síce viem ovládať, ale ... radšej jej nerobím veľa.
Tentoraz som robila dve verzie. Jednu s cesnakom a jednu bez. Baklažán som si rozdelila na 1/3 a 2/3. Tie 2/3 boli pravdaže cesnakové a určené pre mňa. Druhá časť bola pre MOJU polovičku. Jemu veľmi chutila bezcesnaková verzia.


300 g baklažánu
2 ks cesnaku
3-4 lyžice oleja
250 ml smotany na varenie
soľ
čierne korenie

Ja baklažán pripravujem vždy tak, že si ho najprv nasolím a nechám cca 15 min. odstáť na savom papieri. Stratí tým horkosť. Pred nasolením som si ešte baklažán ošúpala škrabkou na zemiaky, nakrájala som ho na plátky a tie potom na menšie kocky. Na oleji som si rýchlo opražila pretlačený cesnak a pridala som k nemu baklažánové kocky, ktoré som si udusila. Oleja je potrebné použiť trošku viac, možno 3-4 lyžice, ktoré som postupne prilievala pod baklažán, keďže do seba vsaje všetok olej. Po 15 min. dusenia som pridala smotanu na varenie, dosolila a pridala čierne korenie. Už len 3-4 min. a pomazánka je skoro hotová. Nakoniec som ju pomocou ponorného mixéra rozmixovala a podávala na pečive s olivami, paradajkou ... s čímkoľvek.  

piatok, 18. júna 2010

Krémová zemiaková polievka s opekanými šampiňónmi

Túto polievku mám odskúšanú nespočetne krát a každému ju odporúčam. Ak sa do polievky pridajú aj sušené hríby, tak .... hmmmm. Nerada používam citoslovce "mňam", ale MŇAM. I keď aj bez hríbov je ohromne chutná táto polievka. Myslím, že som ju už dostatočne vychválila, nasleduje teda recept.


800 g zemiakov
1 l vody
8 g sušených hríbov (nemusí byť)
1/2 lyžičky soli
80 g masla
100 g syru Eidam
300 ml smotany na varenie
1 lyžica vegety
+ voda na doliatie

200 g šampiňónov

Zemiaky som si očistila a nakrájala na menšie kúsky. Vo väčšom hrnci som ich uvarila do mäkka. Do hrnca som okrem zemiakov pridala aj sušené hríby a 1/2 lyžičky soli. Sušené hríby urobia aj z jednoduchej polievky skutočnú delikatesu. Keď boli zemiaky mäkké, vodu som si z nich odliala do misky, aby som ju mohla neskôr použiť. Zemiaky aj s hríbami som si rozmixovala. Dostala som hladkú zemiakovú kašu. Kašu som vrátila do hrnca, pridala som maslo, nastrúhaný syr, smotanu na varenie, vegetu a priliala som vodu, v ktorej som varila zemiaky. Pokiaľ by jej bolo málo, môžeme ešte doliať studenú vodu. Polievka by mala byť hustá, ale predsa nie až tak, aby v nej lyžička postála.
Prípravu opekaných šampiňónov som začala tak, že som si ich umyla a nakrájala na plátky aj s nožičkami (môžu byť trošku hrubšie). Na panvici som si rozohriala olej a postupne som šampiňóny opekala, tak že som ich vložila do panvice vedľa seba, aby sa vôbec nedotýkali. Nechcela som, aby pustili šťavu. Opekanie  chvíľku trvá, lebo je potrebné šampiňóny opiecť z oboch strán. Nepoužila som žiadne korenie. Nakoniec som ich vložila do polievky.

Zdroj Kicsi Vú.
 

streda, 16. júna 2010

Nátierka z krabích tyčiniek

Zase len jedna z našich obľúbených nátierok. Nie je to žiadna novinka, tento recept pochádza od Marcelky z mimibazaru. Je to fakt vynikajúca kuchárka, ktorá má pod svojim menom uverejnených skoro 500 receptov. Oplatí sa ich prezrieť, času to však zaberie. V poslednom čase, však uverejňuje čoraz menej, čo je skutočná škoda. Táto nátierka sa však u nás uchytila a dúfam, že bude chutiť aj vám.


250 g surimi tyčinky
250 ml tatárskej omáčky
3 lyžice kyslej smotany
1 tavený syr (100 g črievko)
malý kúsoček (10 g) cibule
1/2 citróna
3/4 lyžičky soli
3/4 lyžičky čierneho korenia

Krabie tyčinky som si rozbalila a vybrala z obalu. Do menšej panvice (hrnca) som vložila krabie tyčinky, zaliala ich vodou, pridala som šťavu z 1/2 citróna a za 1-2 minútky som ich trošku uvarila. Keď sú hotové, mali by sa nechať vychladnúť, ale ja som bola netrpezlivá, takže som ich hneď šupla do mixéra a rozmixovala ich. To je jedno či najemno alebo na väčšie kúsky. Tak aj tak sú dobré. Ak máte veľký mixér je možné vložiť suroviny všetky naraz. Ja mám však menší takže som suroviny pridávala po častiach. V mixéri som si rozmixovala aj cibuľu, pridala som tavený syr, tatársku a kyslú smotanu. Nezabudla som ani na koreniny. Inak pôvodne do tohto receptu ide aj cesnak, ale teda ja som ho pre isté dôvody vynechala :) (ten MÔJ cítil aj tú malilinkú cibuľku :(). Kto, ale chce môže si pridať 1-2 strúčiky. Keď je všetko zmiešané, vloží sa nátierka do chladničky a dobre sa vychladí.

pondelok, 14. júna 2010

Placka zo šťaveľa a ricotty

Priznám sa, že som tento recept najprv nechcela zverejňovať. Nebolo to to čo som čakala, prvý deň mi to vôbec nechutilo, ale na druhý deň ............ hmmmm. Bolo to vynikajúce. Bolo to sladkasté a bolo cítiť aj kyslastú chuť šťaveľa, ricotta sa tam tiež hodila, no úžas. Kto má rád šťavel (šóšku), tak to kľudne môže risknúť. Dúfam, že ešte šťaveľ dostať, lebo ja som tento recept robila už asi pred 2 mesiacmi.


250 g polohrubej múky
250 g ricotty (Levmilk)
30 g droždia
130 g šťaveľu
40 g cukru
10 lyžíc mlieka
1 vajce

Najprv som si spravila kvások. Mlieko som si zohriala len tak, aby bolo vlažné a pridala som droždie. Počkala som asi 15 min. kým vykvasilo. Medzitým som si umyla a očistila šťaveľ, tzn. že som hrubú stonku odtrhla/odrezala a nakrájala na malé kúsky. Do väčšej misky som si pripravila múku, ricottu, šťaveľ, cukor a nakoniec som pridala aj kvások. Celé som to zmiešala pomocou ručného mixéra. Misku som prikryla vrchnákom a nechala na teplom mieste nech cesto pekne narastie. Trvalo to 4 hodiny, ale ja som sa neponáhľala, času bolo vtedy dosť.
Keď bolo cesto hotové (zväčšilo svoj objem na dvojnásobok), tak som si ho rozdelila na 6 časti a vytvarovala som si rovnaké placky, ktoré som si poukladala na vymastený plech a počkala som ďalších 30 min., nech ešte trošku narastú. Až potom som ich potrela vajíčkom a vložila som ich do predhriatej rúre na 180°C, na 25 min.

6 placiek
 
Zdroj Flat-cat.

nedeľa, 13. júna 2010

Medovo horčicové kuracie stehná


12 ks dolných kuracích stehien
1 lyžička oleja
soľ
čierne korenie
grilovacie korenie
cesnakový prášok
mletá červená paprika
100 ml vody

Marináda:
5 lyžíc horčice
5 lyžíc medu

Rúru som si predhriala na 200°C. Kuracie stehná som si umyla a zodrala z kože (kto chce môže ich piecť aj s kožou). Kuracie stehná som si rovnomerne rozložila do vyolejovanej zapekacej jenskej misy a z oboch strán som ich poprášila koreninami (podľa chuti). Ešte som ich podliala vodou, prikryla alobalom a vložila do rúry na 1 hodinu.
Medzitým som si zmiešala horčicu s medom.
Po hodine som stehienka obrátila a rovnomerne som na nich rozotrela 1/2 marinády. Vrátila som ich do rúry na 10 min., ale už som ich neprikrývala. Po 10 min. som ich vybrala, otočila a poliala ich zvyšnou marinádou. Do rúry som ich vrátila na ďalších 10 min. a boli hotové.
Prílohou boli opekané zemiaky a jogurtový šalát s uhorkou, kukuricou a paradajkami.

Zdroj z maďarského blogu Mennyei Manna

5-6 porcií

štvrtok, 10. júna 2010

Cícerový prívarok

Varenie s cícerom je tošku zdĺhavejší proces, pravdaže ak niekto kupuje cícer v konzerve, tak toto tvrdenie neplatí. Odpadá teda fáza namáčania (cca 12 hodín), aj fáza varenia (1 hodina). Ale ak si to dobre naplánujeme, tak to nie je až také zložité. Večer si len cícer namočíme a ráno, keď vstaneme cícer dáme variť spolu s jedným zemiakom. Ostatné je možné dokončíť tesne pred obedom. Ja som to robila tak.


250 g cíceru
1 zemiak
1 stredne veľká cibuľa
125 ml sladkej smotany 30%
125 ml kyslej smotany
1 kocka mrazeného petržlenu (môže byť aj čerstvý)
2 lyžičky mletej červenej papriky
1 lyžička cesnakového prášku
1 lyžička soli
čierne korenie
olej
voda

Cícer som si predchádzajúci večer namočila do vody tak, aby bol úplne zaliaty. Na ďalší deň som prípravu prívarku začala tým, že som si vodu z cíceru zliala, cícer vložila do hrnca, zaliala asi 1 l vody, pridala som za 1/2 lyžičky soli a na polovicu prerezaný a očistený zemiak. Cícer sa mi uvaril asi tak za 50 min. Keď bol hotový polovičku cíceru som si aj s vodou rozmixovala. Zvlášť som si rozmixovala aj zemiak, ten som potom použila na zahustenie polievky. Pokračovala som ďalej tak, že som si do prázdneho hrnca naliala za lyžičku oleja, na tom som orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu a pridala som za 2 lyžičky mletej červenej papriky. Iba chvíľočku som ju opražila, aby paprika nezhorkla a hneď som pridala rozmixovaný a aj celý cícer. Priliala som obe smotany, pridala som petržlen a dochutila koreninami. Keďže sa mi prívarok zdal riedky, na zahustenie som použila 2 lyžice rozmixovaného zemiaku. Nechala som to celé povariť 10 min. Nakoniec som to ešte ochutnala, dochutila, dorobila som hrianky a zjedla som to.

utorok, 8. júna 2010

Pečené zemiaky so zeleninou a bielym dressingom

Túto večeru by som ani nenazvala receptom, lebo je to vlastne jednoduchá skladačka. Použila som len to, čo som našla v chladničke a všetko to zmiešala dokopy. Keďže mi zvýšili neaké pečené zemiaky a už som k nim nemala žiadne mäsko, zvolila som ich ako základ mojej večere. Ostatné už išlo veľmi rýchlo, celé to bolo hotové ani nie za 5 min.


pečené zemiaky
1 jarná cibuľka
1/2 paradajky

Dressing:
2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžice kyslej smotany
30 g nastrúhaného syru typu Eidam
oregano
čierne korenie
soľ

Jarnú cibuľku som si nakrájala na kolieska, paradajku na menšie kúsky. Pridala som ich k pečeným zemiakom. Na dressing som si zmiešala všetky suroviny a poliala som ním zemiaky. To je všetko, už to len spapať.

1 porcia

pondelok, 7. júna 2010

Frankfurtská polievka

Polievka, ktorú treba vyskúšať. Je fakt dobrá a je to dobrý spôsob na prípravu kelu. Väčšina ľudí asi kel nemá rada. Teda prívarky, ktoré som jedla ako malá, ani mne moc nechutili, ale zato kelové fašírky zbožňujem. A najmä za studena. Niekedy ich musím spraviť a potom o nich určite napíšem, aj keď si viem predstaviť, že väčší úspech by mali klasické fašírky.


400 g kelu
200 g (4 ks) hydinových párkov
1 stredne veľká cibuľa
1,8 l vody
200 ml kyslej smotany
2 lyžice múky
2 lyžičky majoránky
2 lyžičky mletej červenej papriky
1 lyžička mletej rasce
1 lyžička cesnakového prášku
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička soli

Kel som si umyla a nakrájala na pásiky. Keď sú pásiky príliš dlhé, prerežem ich na polovicu. Kel som si vložila do hrnca, pridala som očistenú celú cibuľu (na konci som ju vybrala a vyhodila). Pridala som všetky koreniny okrem červenej papriky a celé som to zaliala vodou. Kel sa uvaril asi tak za 25-30 min. Medzitým som si očistila párky a nakrájala som ich na kolieska. Po 30 min. som do polievky pridala párky a počkala ďalších 10 min. kým sa uvarili. Kyslú smotanu som si zmiešala s múkou a červenou paprikou. Pridala som k nej asi za 2 naberačky polievky, aby sa teploty vyrovnali a cez sitko som ju pomaličky prilievala do polievky. Polievku som nechala zovrieť a po 5 min. bola hotová. 

8-9 porcií  

sobota, 5. júna 2010

Cuba libre po slovensky

Tento koktail máme veľmi radi, ale je pravda, že sme si ho prispôsobili podľa našich chutí. Pôvodný recept je s tmavým rumom, coca-colou a šťavou z limetky. Pila som aj túto verziu, ale tá mi vôbec nechutila. Oveľa lepšie je to s kofolou. Máme to otestované aj na viacerých našich kamarátoch. Ešte by som napísala, že koktail som nepripravovala ja, ale ten MÔJ. Verím, že keď tento jednoduchý koktail vyskúšate, budete s ním spokojní.
  

2 dcl studenej kofoly
4 cl bieleho rumu
1/2 šťavy z citróna
2-3 kocky ľadu

vysoký pohár
slamka

Šťavu z 1/2 citróna si vytlačíme do pohára, ak by tam boli kôstky treba ich vybrať. Do odmerky si odlejeme 4 cl bieleho rumu. My používame barmanskú odmerku, ktorá je súčasťou šejkra. Do pohára prilejeme už len vychladenú kofolu, zamiešame a nakoniec pridáme pár kociek ľadu. Ozdobíme plátkom citróna. Slamka je v tomto prípade potrebná.

1 koktail

štvrtok, 3. júna 2010

Jahodovo-banánovo-tvarohový dezert

Tento dezert je výsledkom spotrebovania tvarohu, ktorého trvanlivosť pomaly končila. Taktiež jahody, ktoré som dostala od otca neboli najkrajšie. Výdatný dážď im dopomohol k tejto neslávnej forme. Zásobovanie banánmi máme tiež v dostatočnej miere zabezpečené :), preto som sa rozhodla pre túto kombináciu chutí.


200 g jahôd
2 banány
250 g jemného tvarohu
7 g (4 lyžičky) želatíny
75 ml vody
2 lyžice hnedého cukru
1 lyžička vanilkového cukru
štipka čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry

Ako prvé som si pripravila želatínu. Použila som potravinársku želatínu. Nasypala som ju do vody a počkala 30 minút kým napučala. Potom som ju zohriala. Želatína nesmie zovrieť, stačí ju zohriať na miernom ohni na 60°C. To mi trvalo asi také 2 minútky. Želatínu som potom nechala vychladnúť.
Jahody som si umyla a spolu s banánmi som ich nakrájala na maličké kúsky. Primiešala som tvaroh, cukor, citrónovú kôru a vychladnutú želatínu. Zmes som rozdelila do troch mištičiek. Jednu som si vystlala celofánom, tú sa mi potom aj podarilo pekne vyklopiť z misky, ostatné porcie sme jedli priamo z misiek. Nechcelo sa im von :). Dezert je možné dozdobiť jahodami, banánom, lístkami mäty, ale aj šľahačkou.

3 porcie

streda, 2. júna 2010

Hovädzí steak s plnenými šampiňónmi

Toto mäsko som spravila ako hlavné jedlo v deň narodenín toho MÔJHO. Malo veľký úspech. Fotka je ale trošku tmavá, keďže som varila a fotila až večer.

300 g plátok hovädzieho stehna
soľ
čierne korenie
korenie na steak
2 lyžičky oleja

8 ks veľkých šampiňónov (Ø cca 9 cm)
6 ks menších šampiňónov
50 g salámy
1 tavený syr (100 g črievko)
2 kocky mrazeného alebo 2 lyžice čerstvo nasekaného petržlenu
soľ
vegeta
čierne korenie
olej
Eidam syr

Začala som tým, že som si rúru predhriala na 230°C a pripravila som si zapekaciu misu.
Mäso som si naklepala, prerezala na dve časti a poriadne okorenila soľou, čiernym korením a korením na steak. Nič viac. Teflónovú panvicu som si čo najviac rozohriala, potom som pridala olej, počkala som pár sekúnd a vložila som do panvice pripravené mäso. Keďže je panvica veľmi horúca mäso sa hneď zatiahne. Z každej strany som ho opekala 3 minúty. Potom som mäso preložila do zapekacej mise a vložila do predhriatej rúry na 8 min. Keď bolo mäso hotové, vybrala som ho z rúry a nechala som steak ešte 10 minút odpočívať. Steak nebol krvavý, bol prepečený tak akurát, nám to takto vyhovuje.
Ako prílohu som pripravila mäkučké plnené šampiňóny. Pripravila som si ich tak, že som si hríby umyla. Z väčších šampiňónov som odstránila nožičky a tie som spolu s malými šampiňónmi a salámou nakrájala na menšie kúsky. Na oleji som si opražila nakrájané hríby, pridala som salámu, tavený syr, petržlen a podľa chuti som si plnku okorenila. Nechala som to chvíľku spolu povariť. Následne som plnku rovnomerne rozdelila do pripravených veľkých šampiňónov, na ktoré som pomocou škrabky na zemiaky narezala tenučké plátky syru. Hríby som zapekala v rúre na 200°C cca 25 min. (horné-dolné pečenie).

mäso – 2 porcie, hríby – 4 porcie

utorok, 1. júna 2010

Grilovaná zelenina /baklažán, cuketa, šampiňóny, mrkva/

Hrozne ale hrozne dobré jedlo. Nič viac k tomu netreba napísať.


300 g baklažánu
400 g cukety
200 g šampiňónov
5 väčších kusov mrkvy
1 celá hlavička cesnaku
soľ
čierne korenie
vegeta
cesnakový prášok
3 lyžice olivového oleja
100 ml vody

Všetku zeleninu som si umyla a mrkvu očistila. Ostatná zelenina zostane v šupke. Najprv som si nakrájala baklažán na plátky a tie potom na kúsky asi 1x1 cm. Na papierovú kuchynskú utierku som si preložila baklažánové kúsky a osolila ich, nechala som ich tak asi 15 min., nech pustia šťavu, ktorú som potom pomocou ďalšej utierky pozotierala. Medzitým som si nakrájala cuketu na podobné kúsky ako baklažán. Šampiňóny som nakrájala na menšie kúsky a mrkvu na krúžky. Všetko som to vložila do jenskej misy, pridala som koreniny, olivový olej a vodu. Cesnak som si rozobrala na mesiačiky, ale nečistila som ho. Jednotlivé mesiačiky som primiešala  k zelenine a vložila do predhriatej rúry na 190°C na 30 min (horné-dolné pečenie). Po 30 minútach som rúru prestavila na funkciu grilovanie a ešte 5-10 min. som zeleninu grilovala.
Je to neskutočne chutné jedlo. My sme to jedli ako prílohu ku kuracím prsiam so salámou a hermelínom. Kto chce môže si k tomu dať aj kúsok chlebíka. A aby som nezabudla, cesnak sa krásne vylúpne zo šupky a má sladkastú chuť. Odporúčam vyskúšať.

3-4 porcie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...